Dark Star [1974]

Dark Star
Bryanston Pictures, Jack H. Harris Enterprises, University of Southern California (USC)
Režija: 
John Carpenter
Scenario: 
John Carpenter & Dan O'Bannon
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Daleke 1970. godine, mnogo pre početka serijala Star Wars, Džon Karpenter (John Carpenter) i Den O’Benon (Dan O' Bannon), tada dva polaznika filmskih studija, radili su na svom malom naučno-fantastičnom projektu i skapirali da se ne mogu utrkivati sa spektaklom Odiseje u svemiru Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick). Umesto da odustanu, oni su se fokusirali na stvar koju je Kjubrik samo ovlaš dotakao u svom delu, a sve vezano za užasnu dosadu na tim dugim, svemirskim putovanjima.

Prvi “veliki” film Džona Karpentera predstavlja rezultat malih ulaganja u realizaciji filma sa puno specijalnih efekata. U svojoj originalnoj verziji, ovaj diplomski rad trebalo je da traje 45 minuta, ali su dodate scene kada O’Banon juri presmešnog vanzemaljca u obliku lopte za odbojku kako bi film imao potrebnu dužinu za bioskopsko prikazivanje. Kasnije je O’Banon postao poznat po sličnoj sceni, ali ovaj put u pravom spektaklu filma Alien.

O čemu se zapravo ovde radi? Imamo jedan sci-fi film sa pomenutim vanzemaljcem koji skakuće kao lopta za odbojku po svemirskom brodu, svemirska odela pravljena od kućnih materijala, soundtrack Džonija Keša. Junaci filma putuju svetlosnom brzinom u brodu, koji stalno nešto zakazuje noseći “pametne” bombe kojima uništavaju nestabilne planete u sistemima koji su namenjeni za buduću kolonizaciju. Sve u opoziciji onoj idiličnoj slici Kjubrikovih istraživanja svemira.

Sve postaje krajnje urnebesno kada se jedna od “pametnih” bombi zainati i neće da izađe iz svog spremišta i pretnja da će eksplodirati u samom brodu postaje kritična. Glavni junak oblači svoje svemirsko odelo i izlazi u svemir sa namerom da urazumi nestašnu eksplozivnu napravu. To je bomba broj 20. Bombu broj 20 treba ubediti da nema nikakvog dokaza da univerzum uopšte postoji i da, samim tim, njena namena gubi svaki smisao.

Krajnje zabavan komični klasik naučne fantastike, koji obavezno morate pogledati ako volite ovaj žanr.

Preporuka