Archie Shepp - Fire Music [1965]

Archie Shepp
Fire Music
Impulse! Records
9.5
9

Arči Šep (Archie Shepp) je avangardista, koji u toj žanrovskoj jazz potkategoriji stoji rame uz rame sa Koltrejnom (John Coltrane), Čikaijem (John Tchicai) i Ajlerom (Albert Ayler), a "Fire Music" iz 1966. god, važi za njegov najkvalitetniji i muzički najuzbudljiviji album.

Centralna kompozicija je uvodni "Hambone", harmonski smela višedelna jazz poema, eklatantan primer sažimanja bluza i igračkih stilskih avangardnih figura. Sklopovi sve vreme vise na granici disonantnosti, a ritam se vrlo često ljulja i ostaje na ivici preciznosti. Redži Džonson (Reggie Johnson) na kontrabasu i Džo Čembers (Joe Chambers) na bubnju definišu uvodnu stvar, kao i lucidni tempo kompletnog albuma, iako sami solisti ne zaostaju.

Jedan od hajlajta albuma je krajnje bizarno i slobodno izvođenje The Girl From Ipanema, a sam Shepp pravi neuobičajen omaž i Luisu Bunjuelu sa "Los Olvidados", dok treća kompozicija je kroz naslov jasna aluzija i posveta Malkolmu Eksu (Malcolm X).

"Fire Music" je vredan dodatak kolekciji svih iskrenih ljubitelja ovakvog  poimanje džeza, kao i tačka za bolje razumevanje i shvatanje veličine i značaja američkih džez stvaralaca šezdesetih godina prošlog veka.