The Chumscrubber [2005]

The Chumscrubber
El Camino Pictures, Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co. KG II, Go Fish Pictures
Režija: 
Arie Posin
Scenario: 
Arie Posin (story), Zac Stanford (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
USA | Germany
Jezik: 
English
7.5
7

The Chumscrubbber je malo poznati biser američke nezavisne produkcije, koji je detektovao i finansirao Lawrence Bender, poznatiji kao lični Tarantinov prijatelj i producent.

Sam ovaj podatak ne mora mnogo da govori o kvalitetu proizvoda, ali u ovom slučaju kreativni tim koji stoji iza filma napravio je sjajan posao.

The Chumscrubber balansira između drame i crne komedije, bez usiljenih dijaloga i nepotrebnih diskursa. Osnovni zaplet  vrti se oko dva katarzična pika: početno samoubistvo tinejdžera, i bizarno kidnapovanje koje preti da ima fatalan ishod. 

Ono što gledaoce tokom filma dodatno zbunjuje i blago iritira je potpuno indolentan odnos roditelja prema deci, i apsolutni nedostatak empatije i razumevanja. To je zapravo i osnovni idejni i kritički pokretač zamisli režisera: otvorena i nedvosmislena kritika bogatog američkog predgrađa, koje se ovde sagledava i kao ekvivalent celokupnog društva.

Prilično je kvalitetno odrađen kasting, tako da biserne role i teren za dramsko iskazivanje ovde uveliko koriste veterani Glen Klouz i Rejf Fajns, kao i Keri En Mos, uz korektnu pratnju mlađe garde.

U nedostatku kvalitetnih novijih naslova, The Chumscrubber ima otvorenu preporuku, kako za gledanje, tako i za repriziranje.

Preporuka