B-Movie:Lust&Sound in West-Berlin [2015]

B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989
Interzone Pictures, DEF Media
Režija: 
Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck
Scenario: 
Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck
Zemlja proizvodnje: 
Germany
Jezik: 
German | English
8.0
8

Mark Rider (Marc Reeder) ima status kultne ličnosti u muzičkim krugovima, a film nazvan B-Movie je ne samo posveta njemu lično, već je i kvalitetno odrađen omaž jednoj neponovljivoj epohi i jednom autentičnom gradu – Zapadnom Berlinu.

Godinu dana nakon što sa Mikom Haknalom (Mick Hucknall), daleke 1977., formira bend, Rider će se hazarderski uputiti u grad koji je za njega onda predstavljao fascinaciju i opozit svemu onom što je video u rodnom Mančesteru.

Osim slobode, prostorne širine, manje vazdušne zagađenosti, Rider će u Berlinu upoznati pre svega ljude i sredinu koja će mu omogućiti da nesmetano razvija i pomaže andergraund scenu, kao i građenje artističkih i poslovnih mostova između rodnog Mančestera, Londona i Berlina.

Iako će zakasniti za Igijem i Bouijem, Rider će stići na vreme da sažme celokupnu muzičku, filmsku i artističku scenu ondašnjeg Berlina: preko Die Toten Hosen, do Malarije, Nene, Blixe Bargelda, Die Artze, pa sve do Nika Kejva, Kristijane F., i mnogih drugih...

B-Movie nam prezentuje autentične istorijske snimke demonstracija, nemira, sa početka osamdesetih, raznovrsnu klupsku scenu: od totalnih andergraund klubova tipa S.O. 36, Džungle, pa sve do bizarnih prostora koji bi danju bili frizerski saloni, a uveče bi postajali mesta gde su se održavali različiti performansi, što koncerti, što izložbe, što samo njima tada znane manifestacije i egzibicionističke bizarije.

Film se završava prelazom iz jedne dekade u drugu i, naravno, istorijskim rušenjem Berlinskog zida, uz pesmu i nastup... Dejvida Haselhofa!

Na kraju valja konstatovati da je dokumentarac B-Movie jedno prijatno filmsko iskustvo, i obavezno štivo u kolekciji muzičko-istorijskih dokumenata.

Preporuka

share
share