Ripper Street - Sezona 4

Ripper Street
Sezona 4
Amazon Prime
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
8.6
8

Britanska istorijska krimi drama „Ripper Street“, smeštetena je viktorijanski London, tačnije u oblast Whitechapel, u 1889.godinu. Prva sezona kreće šest meseci posle čuvenih zločina Džeka Trboseka. Glavni likovi su detektiv inspektor Edmund Reid, koga tumači odlični Matthew MacFadyen, policijski narednik Bennet Drake (Jerome Flynn) i bivši pinkertonov detektiv i hirurg, amerikanac kapetan Homer Jackson (Adam Rothenberg).

Od prve scene, pejzaži Londona na početku industrijske revolucije, su zastračujući ali i očaravajući, prljavi i ogrezli u truleži zla i nemorala ali i blistavi i romantični. Pred nama je London, kao mutlikulturalna predstonica najvećeg carstva u istoriji čovečanstva, na vrhuncu svoje moći. Iako je glavna tema ove serije zločin, veoma je zanimljivo pratiti sve što se dešava u pozadini, na velikoj pozornici koju čini London, i pratiti njegov razvoj u veličanstven grad kakav je danas. Možemo videti početke izgradnje metroa, razvoj industrije, fudbala, novina ali i stvaranje radničke svesti i prve pokušaje borbe za socijalna prava. Iako je čitava serija snimana u Dablinu, scenografija i kostimografija su savršene u kreiranju Londona tog doba.

BBC One je posle dve sezone odustao od treće , pravdajući tu odluku prevelikim troškovima snimanja i scenografije. Na sreću velikog broja ljubitelja, Amazon je uvideo potencijal koji sa sobom nosi ova serija i nastavio snimanje, prvo  samo treću sezonu, a onda, posle odličnog prijema kod publike i kritike, produžili su još dve sezone, sa tim da će peta sezona, koja će se emitovati 2017.godine biti i poslednja.

Edmund Reid, kao glavni karakter je istorijska ličnost. Bio je inspektor u Whitechapelu u H diviziji policije, u trenutku kada su se desila ubistva Džeka Trboseka i radio na tim zločinima, sa čuvenim inspektorom Frederickom Abberlineom kao pretpostavljenim, koga je kasnije i nasledio na čelu ovog policijskog odeljenja. Lik inspektora Reida je u ovoj seriji samo donekle baziran na originalnoj ličnosti.

Na početku četvrte sezone, koja se sastoji od 6 epizoda, sa tim da je prva epizoda duplo duža i praktično su dve epizode spojene u jednoj, zatičemo Reida u penziji, daleko od Londona, u idiličnom primorskom mestu Hampton-on-Sea, tri godine posle kraja treće sezone , gde mirno provodi dane sa svojom ćerkom Matildom. Ipak, prošlost se vraća po njega i vuče ga nazad na prljave i živopisne ulice i sokake Whitechappela, gde ponovo postaje inspektor, ali ovog puta pod komandom svog nekadašnjeg pomoćnika, prijatelja i desne ruke, sada glavnog inspektora Benneta Drakea.

Od četvrte sezone dobijamo ono što smo i očekivali na osnovu prethodnih epizoda. Veoma zanimljive priče, odlično izgrađene karaktere i odličnu glumu. Likovi u ovom svetu nisu crno beli, bez obzira sa koje su strane zakona , oni su odraz društva u kome se nalaze. Sa ove vremenske distance i života u mirnom i recimo civilizovanom društvu, nama taj svet može delovati divalj i brutalan, ali dovoljno je zalutati po nekim zabačenim i mrežnim uličicama bilo koje metropole, pa videti da mi kao društvo i nismo previše odmakli od tog perioda i da je ljudsko zlo potpuno isto bez obzira na eru u kojoj se svet nalazi.

Stalna glumačka ekipa ove sezone je dobila neke nove likove i tu se pre svega Matthew Lewis, simpatični trapavko Neville Longbottom iz filmova o Harryju Potteru je u ulozi naradnika Drummonda, ne čudite se ako ga ne prepoznate, zatim Benjamin O’Mahony i legendarni David Threfall (Shamless).