Certain Women [2016]

Certain Women
Film Science, Stage 6 Films
Režija: 
Kelly Reichardt
Scenario: 
Maile Meloy (short stories), Kelly Reichardt
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8
Postoje neke skrivene poruke u filmovima koji vas svojim vizuelnim svojstvima obuzimaju, a zapravo su narativno (dijaloški) više nego siromašni. Takve filmove pravi autorka Keli Rajkard (Kelly Reichardt).
 
Opus ove autorke sažet je filmovima koji nude obične ljudske priče smeštene u kraći vremenski okvir, od nekoliko sati do nekoliko dana. Minimalistički prustup režiji je obavezan, nešto nalik obrascu Pitera Bogdanovića, Boba Rafelsona, Antonionija ili Monte Helmana, iz dalje prošlosti, odnosno Vendersa, Džarmuša i tajvanskog majstora Hsiao-Hsien Houa iz ne tako daleke nam vremenske vizure.
 
Određene žene predstavljaju do sada najambicioznije delo ove autorke. Nikada do sada Rajnhardova nije iskoristila ovoliko kadrova i akcije. Priča i dalje deluje sporo, čak i gluma deluje pomalo komično, međutim, poruka se krije između redova, i to je ono što nam autorka poručuje.
Određene žene su skoro pa savršen feministički manifest. Nerazumevanje, neshvatanje i nipodaštavanje uloge žena u današnjem svetu izbija iz svakog kadra ovog filma.
 
Bilo da je to iskusna advokatica (Lora Dern) suočena sa očajničkim pokušajem isterivanja pravde svog dugogodišnjeg klijenta, ili pak prebacivanje odgovornosti policije na pleća običnog građanina (žene).
 
Onda imamo i beskompromisnost i odlučnost Mišel Vilijams da izgradi sebi i svojoj porodici dom, uprkos kilavosti supruga, i nedoumici senilnog dekice i komšije.
 
A onda na kraju trilogije imamo čak i prikrivenu osudu uloge žena u društvenoj hijerarhiji, kada se nađu u situaciju da jedna drugoj budu emotivni oslonac, u sudaru balave kvaziintelektualke i muškobanjaste farmerke.
 
Certain Women je odlično indie ostvarenje, film koji pokazuje vitalnost sedme umetnosti, a njenu autorku posle dugo godina rada stavlja u epicentar očekivanja kritike u godinama koje dolaze.

Preporuka

share