American Honey [2016]

American Honey
Parts and Labor, British Film Institute (BFI), Film4
Režija: 
Andrea Arnold
Scenario: 
Andrea Arnold
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
9.0
9

Iako je britanka Andrea Arnold u svetu filma poznata kao rediteljka korektnog filma Red Road i izuzetnog Fish Tank, odnosno dobitnica Oskara kao kratkometražni Wasp, nema nikakve sumnje da je zapravo American Honey kruna njene karijere, višegodišnjih stremljenja, uspona i padova.

Ova indie road-movie drama podseća na neke radove Harmoni Korina u estetskom i dramskog pogledu, ali je daleko emotivnija i toplija priča u svojoj srži.

Andrea Arnold nam servira priču o izgubljenoj generaciji američkih adolescenata, koji lutaju nepoznatim putevima njihovog kontinenta u potrazi za zaradom, prodavajući magazine, fanzine, časopise svojim bogatijim sunarodnicima. I to je samo plot za Andreinu maštovitu egzekuciju.

American Honey je na svim poljima filmske estetike izuzetan. Kompletan kest je kvalitetno odrađen, a likovi su minuciozno razvijeni, polarizovani i prepoznatljivi. Vodeći trojac dominira, a Saša Lejn je u svom debiju afirmativno nenametljiva.

Česta upotreba close-upova doprinosi imtimnijoj atmosferi, tako da naizgled neekonomično trajanje filma biva neutralizovano do apsolutne beznačajnosti, pošto svaki sekund predstavlja prijatno vizuelno iskustvo.

Arnoldova pametno koristi dramaturške potke i obrasce, tako da često upražnjava prazne hodove, i ostavlja gledaocima da njihova mašta naslika ono što na platnu nije prikazano ili viđeno. Posledica takve politike režije je ne samo intrigantan i kontroverzan proizvod, već pre svega iskren film koji pleni svojom slojevitošću, a duhom okupira čula.

Preporuka