The Dark Tower : The Gunslinger Born [2007]

The Dark Tower : The Gunslinger Born
Marvel Comics
Scenario: 
Stephen King, Robin Furth (adaptacija), Peter David (scenario), crtači : Jae Lee & Richard Isanove
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
engleski
8.0
8

Otkako se pojavio prvi trejler za film "The Dark Tower", krenulo je i masovno interesovanje za filmsku adaptaciju jedne od najboljih dela Stivena Kinga. Međutim, po samoj sadržini, može se naslutiti (tiče se onih koji su upoznati bar donekle sa ovim delom) da film neće biti tipična adaptacija gde će se doslovce pratiti pisani materijal ili strip. Film je zapravo zamišljen da bude nastavak celog serijala i postoje planovi za nastavak cele priče kroz TV serije ali o tome kasnije. Vratimo se na strip.

Kako bi razumeli strip adaptaciju, potrebno je malo predznanje o knjigama Stivena Kinga koje su osnova za ovo izdanje. Stiven King je širokoj javnosti poznat po horor tematici (npr. Carrie, The Shining...) ali njegov spektar pisanja prevazilazi fokus na samo jedan žanr. Poznata su njegova eksperimentisanja sa epskom i naučnom fantastikom sa, naravno, provučenim, vezivnim tkivom u obliku horora. Dark Tower je otprilike spoj svih pomenutih žanrova u eksplozivnom izdanju.

Prvobitno je 5 kratkih priča koje je Stiven King objavio još daleke 1982.godine spojeno u jednu novelu nazvanu The Gunslinger. Nakon toga izašao je serijal novela na istu temu i sve su samo deo ogromne sage za koju je zadnja knjiga izašla 2012.godine. Link za seriju novela : https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Tower_(series)
Knjige kao i strip koji obrađujemo ovde je priča o Rolandu (Roland Deschain) koji je na posebnom putovanju do Mračne Kule koja povezuje sve svetove, prateći u stopu Čoveka u Crnom (Man in Black).

'The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.'

Roland je poslednji od svoje vrste, poslednji Gunslinger i živi u posebnom, alternativnom svetu nazvanom "Mid-World". Mid-World je magičan, post-apokaliptični svet, jedna prava ruina i liči na Divlji Zapad. Na svom putovanju, upoznaje dečaka po imenu Džejk Čejmbers (Jake Chambers) koji je preminuo u svetu poput našeg. On mu se pridružuje u pustolovini i ostatak serijala je upravo o tome.

Preporuka

share
share