Long Nights Short Mornings [2016]

Long Nights Short Mornings
Last Pictures, Mott Street Pictures, Relentless Filmz
Režija: 
Chadd Harbold
Scenario: 
Chadd Harbold
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Prateći korake 'plejboj u krizi' subžanra, reditelj Čed Harbold, evocira uspomene na klasike kao što su Alfie, Shampoo, u skoriji vreme Roger Dodger, a naslovom filma svakako i podseća na grendedi ovog subžanra Saturday Night and Sunday Morning.

Naravno, mladi Šilo Fernandez ne može da se meri da harizmom jednog Majkla Kejna, ili mačiozmom legendarnog Alberta Finija, međutim, na svoj specifičan način oslikava nam jednog sebičnog klinca, čiji je način za izlaz iz sopstvene usamljeničke čamotinje, destrukcija i oštećenje života drugih. U ovom konkretnom slučaju, osoba suprotnog pola.

Međutim, sam plot može zazvučati pomalo banalno, da je Harbold recimo dragačije tretirao priču i vodio režiju. Ovako, prilično minimalistični seting (nekoliko stanova, jedan klubić i par obližnjih uličica) Harboldu služi samo kao fina podloga za sjajnu gradaciju drame, koja kulminira sa svakim novim minutom.

Uživanje je gledati filmove koji vas polako uvlače u svoj magični svet. Prva scena je praktično sažeta od samo jednog jedinog kadra, i u pitanju je close-up devojke koja sluša patetični monolog glavnog lika. Međutim, od tog trenutka, Harbold nam vešto pripričava sagu o mladom plejboju koji lunja gradom, i sreće mahom mlade devojke, po čijim imenima su i podeljena poglavlja.

Iritantnost Fernandezove pojave je apsolutno u skladu sa njegovim ponašanjem. Ali, i osobe sa kojima dolazi u kontakt su takođe uglavnom emotivno otupelog karaktera, tako da mu Long Nights Short Mornings dođe kao jedna izuzetna psihološka studija, koja paradoksalno daje smisao besmislu egizistencije milenijalaca.

Kada se Džejms (Šilo Fernandez) susretne sa ženama koje imaju stav i karakter, on brzo biva razotkriven kao totalno šuplja priča, i biva brutalno odbačen. Međutim, on brzo nalazi samozadovoljenje u daljim manipulacijama, dok se paraleno moralno dodatno ukopava.

Kvalitet Harboldove priče se sastoji u modernoj i diskretnoj egzekuciji materijala, koji je samo naizgled reciklaža sličnih storija iz prošlosti. Long Nights Short Mornings je ozbiljan i plauzabilan nezavisni film, jednostavna studija o usamljenosti života u Njujorku, a njegov reditelj zaslužuje dalju pažnju u budućnosti.

Preporuka

share
share