Priča o grupi Eva Braun [2016]

Priča o grupi Eva Braun
RTV Vojvodina & Academy of Arts – Novi Sad
Režija: 
Robert Bukarica
Scenario: 
Robert Bukarica
Uloge: 

Goran Vasović, Petar Dolinka, Milan Glavaški, Goran Obradović, Ljubomir Rajić

Zemlja proizvodnje: 
Serbia
Jezik: 
Serbian
7.5
7

Eva Braun je jedan od onih bendova, koji je bazu svojih fanova crpeo iz pacifistički nastrojenog dela stanoviništa, što je bilo u neskladu sa vremenima u kojima su dosezali svoj zenit. Jednostavno, devedesetih je bio popularan tinejdž angst i vrsta bunta protiv svih vrsta umetničke estetike, ne isključivo i samo protiv establišmenta i zvaničkog političkog kursa.

U tu sliku su se bolje uklapali sastavi koji su negovali fanki i pank zvuk, odnosno muziku koja je svojom energijom i dinamičnošću hranila bes mlađe populacije. Eva Braun, kao čistokrvni pop bend, stidljivo se nametala kako razmaženoj publici, tako i potrošenom tržištu.

Srećom po njih, podrška kritike i malog broja vizionarskih medija nije izostala.

Bukuricino ostvarenje počinja sa nepotrebnih desetak minuta u kojima članovi sastava pričaju o prvim pločama i uticajima na njihovo estetsko-muzičko opredeljenje. Prilično pravolinijska režija, sa premalo arhivskog pokrivanja na samom početku, pretilo je da utiče na dinamiku filma. Jednostavno, ovakav početak je postao regionalni kliše, odnosno mantra u biopicima, i žal za nekim boljim vremenima.

Međutim, kada stvari krenu da se odmotavaju, nije potrebno mnogo da shvatimo da pred sobom gledamo ostvarenje o izuzetno korektnim ljudima i kreativnim stvaraocima, i da njihova karijera nije bila stvar slučajnosti, već plod velikog rada, strpljenja i upornosti.

S te strane šteta što nema više rok kritičara, javnih i medijskih ličnosti, i kolega rokera, jer bi onda nekako imali jasniju sliku o popularnosti benda. Ovako, svedočenja članova i prijatelja Eve Braun mogu biti osporavana.

Međutim, ako u nečemu autor filma uspeva, i bez asistencije većeg broja sagovornika, to je da uz pomoć sopstvenog entuzijazma i pomoći muzičara, širem auditorijumu dokaže da su Eva Braun jedan od naših najboljih pop sastava u poslednjih 30 godina, da i dalje postoje i stvaraju sa jednakim žarom kao i na početku karijere.

Stoga, naklon autoru filma i momcima iz benda, sa željom da nastave dalji rad i uspešne karijere

Preporuka

share