The Other Side of Hope [2017]

Toivon tuolla puolen
Sputnik, Oy Bufo Ab, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
Režija: 
Aki Kaurismäki
Scenario: 
Aki Kaurismäki
Zemlja proizvodnje: 
Finland | Germany
Jezik: 
Finnish | English | Arabic | Swedish
9.0
9

The Other Side of Hope je još jedno uzbudljivo putovanje u svet Akija Kaurismakija, koji je satkan od mračno-pastelnih boja kičastih osamdesetih godina, i melanholičnog humora koji oblikuju hronični pušači i pijanci u jeftinim odelima.

Ako izuzmemo moćan vizuelni identitet, filmovi najpoznatijeg finskog reditelja su vrlo često u prošlosti imali problema sa pretencioznom artističkom dramatizacijom, po pravilu sačinjenu od društvenih autsajdera i ličnosti sa margine društva, koji su sami po sebi bili težišni osnov fabule, što po pravilu kod stilizovane naracije najčešće predstavlja primarni problem.

Međutim, poslednjih godina, a naročtio sa najnovijim filmom Druga strana nade, Kaurismakijev fokus izbora likova oko kojih se vrti osnova priče, pomera se sa društveno marginalizovanih Finaca na izbeglice, odnosno ljude čija životna priča i sudbina sama po sebi nosi karakterističan patos tako prepoznatljiv u filmovima ovog specifičnog autora.

Kada priči o nesrećnom Sirijcu i njegovoj neobičnoj sudbini pridodamo tipičan kaurismakijevski melanholično-mizanstropski stil pripovedanja, dobijamo savršene sastojke za gorkoslatku celovečernju zabavu i memorabilno kinematografsko iskustvo.

Aki Kaurismaki je jedan od retkih živih svetskih autora specifičnog i karakterističnog stilskog izraza, i The Other Side of Hope savršeno precizno uobličije njegov status filmskog genija.