Daughter – Music from Before the Storm [2017]

Daughter
Music from Before the Storm
Glassnote / 2017
8.2
8

Stvaranje soundtracka od strane jedno benda ili muzičara uvek može postati mač sa dve oštrice, bar za samog stvaraoca. Pre svega on mora zadržati svoj umtnički i kreativni pečat a sa druge strane ograničen je temom za koju stvara muzičku podlogu.

Kada je cilj stvaranja muzike video igra, onda verujem da posao postaje još teži. Kao i u svetu filma i u svetu video igara postoje kompozitori poput Jeremy Soulea (The Elder Scrolls, Guild Wars) koji su stvorili muzička dela koja svojim kvalitetom uveliko prevazilaze etiketu koju bi možda neko prilepio muzici koja prati jednu video igru.

Ali kada se jedan bend i uz to veoma mlad prihvati komponovanja muzike za video igru uvek se može postaviti pitanje da li su dorasli tom zadatku. Britanski trio Daughter je albumom „Music from Before the Storm“, koja je komponovana za drugi deo igre „Life is Strange“ pokazao da su itakako uspešno realizovali postavljen zadatak. Ako album sam po sebi uporedimo sa njihova odlična prethodna dva albuma, „If You Leave“ (2013) i „Not to Disappear“ (2015), njihov treći album pre može zvučati kao neki EP, proširen kolekcijom instrumentalnih kompozicija, nego muzičko izdanje koje se od njih očekuje.

Kako, i pored odličnih ocena,  sam nisam igrao ni jedan deo igre „Life is Strange“ (postoje dva), pre svega jer se stavljate u ulogu tinejdžerke, a iskreno, ta tema mi nije delovala previše interesantno, pa utisak o načinu na koji muzika benda Daughter obogaćuje atmosferu  stekao sam samo na osnovu pogledanih video klipova iz same video igre.  Ono što je glavni kvalitet ovog albuma je što u potpunosti možemo da ga posmatramo kao muzičko delo odvojeno od same igre. 

Album otvara lepa i melaholična instumentalna kompozicija „Glass“. Ujedno melanholija je emocija koja prožima ceo albuma. „Burn it Down“ je zrači čvrsto i buntovno, dok „Flaws“ sa čvrstim distorziranim gitarama i atmosferičnim ženskim vokalom u pozadini plovi post rock vodama.

The Right Way Round“ je odlična gitarska kompozicija koja nas svojom atmosferom vraća u 90te. „Departure", „Witches“ i „Voices“ sve poseduju bogate muzičke pejzaže koje smo navikli da dobijamo od bendova poput, recimo Sigur Ros ili 65daysofstatic.

All I Want“ je druga od četiri kompozicije na ovom albumu u kojima čujemo očaravajući glas Elene Tonre, dok sama pesma poseduje poseduje čvrstinu, energiju i snagu koja nije bila karakteristična za pesme sa prethodnih albuma, pa ukoliko je ovo pravac u kome se bend kreće u budućnosti onda možemo sa nestrpljenjem da očekujemo njihov sledeći album.

Music from Before the Storm“ jeste soundtrack za video igru, ali ovaj albumu nikako ne možemo posmatrati samo na taj način. Ovaj album je muzički eksperiment u kome su Daughter u potpunosti zadržali svoju auru, uspeli da oslikaju jednu veoma kompleksnu emocinalnu sliku uprkos ograničenjima koje ovakav zadatak nosi u svojoj osnovi, i stvorili jedan veoma dobar dodatak u svojoj karijeri.