Surviving Mars [2018]

Surviving Mars
Heamimont Games / Paradox / 2018
8.0
8

David Bowie je još 70ih pevao o životu na Marsu dok je Matt Damon je bio zaboravljen na površini crvene planete, Stephen Hawking je tvrdio da je jedini spas čovečanstva kolonizacija drugih planeta jer smo svoju već uništili, Elon Musk želi da bide pionir upravo u tome, prvom pravom koraku čovečanstva ka dubinama svemira. A prvi korak u tome bi bila kolonizacija Marsa. Naučnici tvrde da je nekada davno na Marsu bilo, vode, vegetacije, atmosfere, možda je i sam Mars bio nalik ovoj planeti na kojoj živimo. Možda je i na njoj bilo civilizacije koja je svom gramzivošću uništila samu sebe, kao što naša upravo to radi.

Teško da ćemo išta od toga sa sigurnošću ikada znati, takođe je malo verovatno da će se ljudi ikada vinuti ka zvezdama ili kolnizirati Mars jer će pre toga uništiti sami sebe. Ali zato sada zahvaljući bugarskom razvojnom studiju Heamimont Games, možemo da se oprobamo u kolonizaciji Marsa.

Najnoviji projekat ovog razvojnog tima je igra „Surviving Mars“, simulacija stvaranja koja nam pruža priliku da stvorimo i razvijamo ljudsku koloniju na Marsu. Na samom početku birate nekoliko opcija na osnovu kojih dobijate razne bonuse sa kojima počinjete igru. Zatim na 3D modelu marsa birate gde će biti vaša prva kolonija. nekoliko mesta su vam označena kao najpogodnija ali možete postaviti prvu bazu i van njih mada vam to ne bi bilo baš pametno.

Ono na šta na samom početku morate obratit pažnju je kakve vam resurse ta lokacija nudi, i kakve opasnosti donosi, a opasnosti su recimo česte kiše meteora ili česte peščane oluje koje mogu biti veliki problem, posebno ako koristite solarne panele ili vetrenjače za stvaranje elektične energije, tačnije njih ćete morati koristiti na samom početku jer nijedna druga opcija u tom trenutku ne postoji.

Kada se budete odlučili za lokaciju dobićete detaljniju mapu koja je poeljena na sektore. U nekim sektorima imaćete određena nalazišta metala, betona ili vode. Veoma je važno da na samom početku vaša kolonija bude pored nalazišta vode jer drugi način za stvaranje vode dobićete tek kasnije. Ispitivanje terena možete uraditi na dva načina slanjem sondi, čiji broj je ograničen, nakon čega odmah dobijate informacije o terenu ili skaniranjem uz pomoć geostacionarnih satelita ali to može da potraje. Ako na samom početku potrošite sve sonde a ne pronađete mesto koja ima nalazišta vode, betona i metala koja su blizu jedno drugom, moj savet je da samo restartujete tu mapu jer se na taj način mapa ne generiše ponovo i pokušajte sa skeniranjem novih sektora dok god ne nađete ono što vama odgovara, ili pak, ne gradite ništa, pustite satelite da rade proveru terena ali u tom slučaju postavite najveću brzinu igre.

Preporuka

share

share