Tony Allen - The Source [2017]

Tony Allen
The Source
Blue Note Records
9.0
9

Legendarna ikona Fela Kutijevog ansambla, bubnjar i perkusionista Tony Allen (Tony Allen), pokazuje izuzetnu vitalnost kao sedamdesetsedmogodišnjak na albumu iz 2017. godine The Source.

Okupljajući oko sebe mlade muzičare i džez virtuoze različitih nacionalnosti, Alen kreira fuzuju žanrova i uticaja iz različitih geografsko-muzičkih sfera i podneblja, ali ni jednog trenutka ne gubi iz fokusa osećaj za savršenu ritmizaciju, kojom je plenio tokom karijere, a naročito sedmadesetih godina prošlog veka sa čuvenim Kutijem.

Mešajući tradiconalne Juju uticaje i afrobeat karakterističan za zapadnoafrički džez vokabular, Alen od samog početka uvodi figure na koje se uklapaju harmonične sekvence i teme, pružajući prijatno iskustvo slušaocima.

 

Kada se na sve to strpljivo priključe zvuci čvrste bras sekcije i fanki gitara, kompozicije bivaju uobličene u jedno visceralno retro iskustvo, koje uz prilično moderne improvizacije i odličnu produkciju ipak odaju moderan sastav, čije iskustvo i znanje tvore savršeno koherentnu interakcionu fuziju.

Bez ikakve sumnje ovo jeste jedan od najznačajnijih albuma iz 2017. godine, koji je srećom potpomognut Blue Note Records lejblom, s pravom dopreo i do šireg broja ljubitelja afro-džeza, i muzike uopšte, a gostovanje Dejmona Alborna na klaviru samo doprinosi pikantnosti ovog izuzetnog ostvarenja.