Low Cut Connie – Dirty Pictures Pt.2 [2018]

Low Cut Connie
Dirty Pictures Pt.2
Contender Records / 2018
8.2
8

Low Cut Connie su osnovali klavirista Adam Weiner i gitarista/bubnjar engleskog porekla Dan Finnemore, želeći da sviraju nepretenciozni r’n’r u kome klavir igra značajnu ulogu (čitaj Jerry Lee Lewis).

Ova relativno nezapažena rock ‘n’ roll sleaze atrakcija iz Philladelphie, koja je albumima Get Out The Lotion i Call Me Sylvia, kao i svojim zapaljivim živim nastupima izgradila vernu bazu fanova, upala je u žižu javnosti nakon što je američki predsednik Barak Obama na svoju letnju listu 2015. godine stavio njihov hit “Boozophilia” iz 2012.

Ovo je u marketinškom smislu pozitivno uticalo na njihov, tada aktuelni album Hi Honey, ali Finnemore krajem iste godine napušta band is privatnih razloga i vraća se u Englesku. Weiner preuzima komandu i pored stalnih članova Willa Donellyja i Jamesa Everharta dovodi bubnjara Larryja Scottona i basistu Lucasa Rinza. Bend je u punom sastavu ušao u Ardent Studio u Memphisu i uživo snimio dva albuma Dirty Pictures Pt.1 i Pt.2, koja je izdao sa razmakom od godinu dana.

Prema Adamu Weineru, pesme koje je izabrao za Dirty Pictures Pt.1 bile su mračnije i ostavile su slušaoce bez razrešenja, dok je Pt.2 doneo još puno emocija i svojevrsnu katarzu, kojom se zaokružuje celokupni materijal snimljen u Ardent Studiju. „Beverly“ je pesma na kojoj se ovo savršeno oseća i nije slučajno izabrana za prvi singl sa LPja.

LCC na njoj uspeva da ispriča priču direktno, bez foliranja i ironije, razotkrivajući ranjivost ljudi u jednoj običnoj vezi. „Hollywood“ je takođe ogoljena stvar, sonično i emotivno, na kojoj Weiner sam peva u pratnji gitare, dok je „Every Time You Turn Around“ konvencionalnija soul balada. Ostale pesame su više u skladu sa LCC tradicijom, počev od adrenalinske „All These Kids Are Too High“, koja je opisuje detalje sa poslednje žurke u koledž bratstvu na kojoj je bend svirao.

Jako je zanimljivo da je melodijska struktura preuzeta od „Natchitoches“, Cajun tradicionala iz 20ih, koji je snimio Blind Uncle Gaspard. „Oh Suzanne“ zadaje žestok ritam, praćen klavirom i saksofonom, „One More Time“ naginje ka bluzu, dok „Please Do Not Come Home“ nosi čiste pop rifove iz 50ih. Poslednja stvar „Hey! Little Child“ je obrada Alexa Chiltona, redovan favorit publike na živim svirkama i svojevrstan naklon bogatoj istoriji Ardent Studija.

Slika na omotu Dirty Pictures Pt.2 prikazuje Adama Wainera, kako u majici i sa golim miškama u prvom planu očekuje reakciju publike, znajući da neće da pristane na ništa manje od frenetičnog aplauza. I ma kakav ishod bio, sigurno je da će naredne večeri on ponovo sesti za svoj klavir, koji je nazvao „Shondra“, i servirati publici taj prljavi miks rockabillyja, garage i New Orleans zvuka, hraneći se konfrontacijom i tragati za novim melodijama, kojima će svoje fanove dovoditi do ivice ludila.

Photos by Mara Robinson and Amber Patrick