Ghost Stories [2017]

Ghost Stories
Warp Films, Altitude Film Entertainment, Catalyst Global Media
Režija: 
Jeremy Dyson, Andy Nyman
Scenario: 
Jeremy Dyson, Andy Nyman
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
6.5
6

Britanski film Ghost Stories, koji združenim snagama potpisuju Andi Najman (Andy Nyman) i Džeremi Dajson (Jeremy Dyson), priču bazira na tekovinama bogatog opusa Stivena Kinga, mada donekle podseća i na klasike Roberta Vajsa (Robert Wise) i Džeka Klejtona (Jack Clayton).

Naravno, omnibus filmovi Kaidan i Creepshow, takođe su bliski Pričama o duhovima, više u formalnom, nego li u suštinskom smislu. Ipak, uradak Najmana i Dajsona ima svoje kvalitete, uprkos predvidljivosti završnog tvista.

Narativni tok prati pragmatičnog raskrinkavača paranormalnih pojava, koji u svojoj potrazi nailazi na bivšeg saradnika (kolegu), gde mu ovaj ukazuje na slučajeve koji su uništili njegovu veru da ne postoji život posle smrti, paraleni svetovi i univerzumi nepoznati ljudskoj svesti.

Ovaj plot se u naznakama razvija u introspekciju, gde će vera biti ne samo poljuljana, već će na test biti stavljena i verodostojnost i realnost samih događaja.

Ghost Stories reciklira stari materijal na moderan način, međutim, ta reciklaža nije dovoljna kako bi ostavila upečatljiviji utisak, jer nam film ne nudi previše jezivih detalja koji nisu očekivani, a ni sam završni tvist ne predstavlja rediteljsku izvedenicu memorabilnijeg oblika.

Poslovično kvalitetna gluma nije dovoljna da nadomesti pobrojane nedostatke, a Najmanov i Dajsonov uradak mu na kraju dođe kao jedna dobro odrađena stilska vežba na temu horor filma.

Preporuka

share
Y Gwyll (Hinterland)
share