KLASIK DANA:The Wraith [1986]

The Wraith
New Century Entertainment Corporation, Alliance Entertainment, Turbo Productions
Režija: 
Mike Marvin
Scenario: 
Mike Marvin
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
6.0
6

The Wraith ili Utvara jedan je od onih zabavnih klasika iz osamdesetih koji balansira na lestvici između trash filma i jeftine stripovske zabave sa lakom SF podlogom.

Ono što ga u neku ruku učinilo hitom nekadašnjih video klubova jeste i udarni tandem tada mladih glumaca (Šerilin Fen i Čarli Šin), kao i egzotične lokacije pustara Arizone, i uvek popularni skupoceni i brzi automobili.

Siromašni stripovski zaplet je ovde u potpunosti u drugom planu, i ako uspete da stavite po strani priču o duhu koji se juri kolima sa grupom lokalnih bandita, samo kako bi ih u odsudnom trenutku pretekao i likvidirao čeonim sudaranjem, postoji izvesna šansa da se opustite i uživate.

Naravno, Utvara je više guilty pleasure, nego li vredno filmsko iskustvo, i pun je idiotskih dijaloga, bizarnosti i nelogičnosti, sve do jeftine i patetične glume, praćene obaveznom golotinjom, seksom i izlivom niskih poriva i strasti.

Kliše do klišea je osamdesetih bio čvrsta osnova zadovoljenja primarnih ljudskih poriva, i upotpunjavanje emotivnih rupa petparačkom zabavom.

Ono što nikako ne valja gubiti iz vida jeste sentimentalni aspekt kod onih koji će za trenutak zažaliti za video klubovima i kičastim osamdesetim godinama, koji ih zajedno podsećaju na neka bezbrižna vremena odrastanja i sreće.

I iz tog razloga Utvara može pružiti korektnu zabavu onima koji se sećaju ovog ili sličnih filmčića, odnosno delovati zbunjujuće onima koji su navikli možda na ozbiljnije zaplete i narativne osnove. Problem uvek može predstavljati odgovor na pitanje zašto smo ovo uopšte gledali, jer možda je neke stvari bolje ostaviti da leže u senkama prošlosti.

Preporuka

share