Dead Combo – Odeon Hotel [2018]

Dead Combo
Odeon Hotel
Sony Music Entertainment / 2018
8.3
8

Ukoliko vam je potreban soundtrack za brutalni psihodelični spaghetti western, sa romantičnim zapletom, čija je radnja smeštena između Portugala i Afrike, Dead Combo je pravi bend za vas.

Ovaj dvojac čine Pedro Gonçalves i Tó Trips. Oni predstavljaju dva lika, koja kao da dolaze iz stripa: pogrebnika i gangstera. Iako kultni status u Portugalu imaju maltene od formiranja, postali su globalno prepoznatljivi kada su se 2012. godine pojavili u epizodi emisije Anthony Bourdaina „No Reservations“ o Lisabonu.

Povrh svega, njihova muzika bila je podloga za celu epizodu. Redovno nastupaju kao headlineri na festivalima kao što su NOS Alive, Super Bock Super Rock, Paredes de Coura...

Na svome devetom albumu Combo je kao producenta angažovao Alaina Johannesa (PJ Harvey, Queens of The Stone Age), koji je uz gostujuće muzičare Alexandrea Frazãoa (bubnjevi), Joãoa Cabrita (baritone, tenor i alto sax), Bruna Silvu (viola) i Micka Trovoada (perkusije) podigao kvalitet zvuka na viši nivo.

Posebnu poslasticu predstavlja gostovanje Marka Lanegana na pesmi „I know, I alone“, koje tekstu Fernanda Pessoe „Ah, só eu sei“ dodaje dodatni sloj fatalnosti i gorčine. Takođe, poigravanje sa temom iz Verdijeve opere „La Forza del Destino“ na sledećem instrumentalu, uspeva da se nadoveže na priču. Vizuelni aspekt njihovih kompozicija, koji povezuje ceo LP, evidentan je od samog početka tj. od „Deus Me Dê Grana“.

Iako se stilski kreće u istim okvirima kao i prethodni albumi, Odeon Hotel ipak predstavlja posebno poglavlje u karijeri ovog benda. Produkcijski bogatiji, uspeva da zrelošću i samouverenošću, koju Dead Combo ovde demonstrira, spoji sve različite delove ove muzičke slagalice u jednu impozantnu celinu.

Preporuka