The Rider [2017]

The Rider
Caviar,Highwayman Films
Režija: 
Chloé Zhao
Scenario: 
Chloé Zhao
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Kineska rediteljka Kloi Žao (Chloé Zhao) svojim filmom The Rider pokazuje kako kreativnim pristupom priči, kombinujući elemente dokudrame i fikcije, moderni autori mogu stvoriti prilično impresivan western.

The Rider je potresna, ali u isti mah i inspirativna drama o strasti koja prelazeći u opsesiju može postati smrtonosni porok.

Iz perspektive Evropljanina mnogi strikno američki sportovi, i oni bliski za prekookensko podneblje, mogu delovati bizarno, nerazumljivo ili nesvatljivo. Jedan od takvih 'sportova' je rodeo, i vratolomije vezane za jahanje divljih životinja.

U Jahaču dodošu imamo na delu jahanje i ukroćivanje konja, a ne bikova ili bizona, pa samim tim priča ima emotivni aspekt, ali je suština ista – rizik koji taj posao nosi sa sobom, često smrtonosne prirode.

Brejdi Žandro (Brady Jandreau) suočen sa opasnom povredom glave pokušava da izbalansira konskekvence koje ona nosi, i potencijalan povratak u sedlo. Njegovu proodicu na izolovanam imanju u Južnoj Dakotu čine još sebični otac i autistična mlađa sestra, čineći tako Brejdijeve dileme još više komplikovanim i neizvesnim.

Među dnevne aktivnosti spadaju i redovna poseta obližnjoj drumskoj kafani, pušenje marihuane sa prijateljima (u 'medicinske' svrhe) i obilaženje i pružanje pomoći kolegi, koji je na rodeu doživeo tešku povredu.

Jahač ispričan sa malo osnovnih detalja deluje kao tipična američka kaubojska saga iz prerije. Međutim, Žaova uspeva da svojim stilom na tragu Malikovih filmova i naracijom bliskoj Keli Rajnhard stvori atmosferično delo, koje se oslanja na verite kadriranje, krupne planove i oslikavanje magičnih krajolika na koje se oslanjaju tužne sudbine slučajnih prolaznika u prirodi – u ovom slučaju ljudi.

Kontroverze vezane za nehumano postupanje prema životinjama premošćeno je nekom vrstom karme u obliku surove kazne koja obično stiže one koji pokušavaju da potlače nesrećne životinje, a sve zbog zabave i zarade.

The Rider je efektan i fascinantan film, a narativno i stilski spada u grupu najboljih filmskih ostvarenja nezavisne industrije u prethodnoj godini.

Preporuka