Nicholas Merz - The Limits of Men [2018]

Nicholas Merz
The Limits of Men
Aagoo Records / 2018
8.0
8

Nakon izdavanja šest albuma sa Seattle indie rock bandom Darto, frontman Nicholas Merz je konačno objavio svoj debi solo LP The Limits of Men preko Aagoo Recordsa. Ovo je sasvim lični rad, sastavljen od devet pesama koje su zasnovane na idejama koje razrađivao dugi niz godina - daleko od Dartovih fuzzy teritorija.

Na albumu su učestvovale i njegove kolege iz benda, njegov otac i prijatelji. Merz vešto spaja country esenciju sa modernim i alternativnim idejama, pritom hodajući na tankoj liniji između indie muzike i alt-country americane.

Od samog početka, The Limits Of Man odaje utisak jednog od onih albuma koji je pripreman godinama i koji se sastoji od velikog broja slojeva, pažljivo promišljanih i uklapanih. Ploča se u najvećoj meri oslanja na tekstove, pa i pesme deluju kao poglavlja knjige, koja se razlikuju po primenjenim narativnim metodama.

Prvi singl „Bullied Rose“ se bavi radom u trgovini i lokalnoj industriji, vrsti posla koji se prenosi sa kolena na koleno i koja je romantizirana. Nicholas se podsmeva ovoj vrsti ponosa, ali na način koji nije ponižavajući, već koji dolazi od nekog ko živi takav život. Uopšte, The Limits Of Man ceo predstavlja kritiku kulturoloških očekivanja, muževnosti i ostalih stereotipa koje country muzika nosi.

„Domestic Dispute“ je psihodelični duet koji svojom soničnom snagom podseća na Lee Hazelwooda i rane radove Tindersticksa, dok „Generation“ i „The Empress Without Garden“ sa svojim tempom asociraju na Lambchop i Billa Callahana. Sa druge strane, „Down Range“ i „Neon Figures“ nose melanholični spaghetti western drive.

Verzija country muzike koju Nicholas Merz nudi je progresivna po svojim idejama, dok zvučno pokušava da se spusti ka tradicionalu. Iz ovakvih kontrasta on uspeva da izvuče maksimum, ostajući iskren i prizeman, bez koketiranja sa banalnošću komercijalne američke stvarnosti.

Ceo ovaj LP možete poslušati na njegovoj Bandcamp strani.

Preporuka

share
share