Soul Boys of the Western World [2014]

Soul Boys of the Western World
MGMM STUDIOS, Wellingmax
Režija: 
George Hencken
Scenario: 
George Hencken
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.5
7

Spandau Ballet, jedan od gigantskih britanskih pop bendova sa početka osamdesetih godina prošlog veka, dobio je sasvim zasluženo pristojan i moderno montiran i režiran dokumentarac, koji s druge strane zahteva i temeljan osvrt na vreme i značaj, kako celog New Romantic pokreta, tako i same pop petorke iz predgrađa Londona.

Nakon jenjavanja punk pokreta krajem sedamdesetih godina, muzička industrija je, uz oblilatu pomoć MTV-ija, brže bolje zajahala talas novodolazeće sile – pop bendova, koji su muziku slatkih nota i pitkih harmonija, mešali sa kič i šok modnom kulturom na nasleđu Endija Vorhola, po ugledu na ono što je Dejvid Bouvi hrabro lansirao u muzičku orbitu ranih sedamdesetih.

Miks svih stilova je na malim ekranima, odnosno mešanje hipi, pank, mod i pop kulture, najbolje prezentovala, u apsolutno anarhičnom maniru, serija The Young Ones.

U celu tu sliku halapljive gladi za mladim zvezdama, na tragu Bitlsa i Stounsa, savršeno su se uklopili sastavi Culture Club, Wham, Duran Duran i Spandau Ballet.

I dok su Culture Club i Wham, pojele gigantske pop ikone, frontmeni Džordž Majkl i Boj Džordž, rivalitet Duran Duran i Spandau Ballet, nešto je na čemu je muzička industrija zaradila milione.

Realno, Spandau Ballet je izgubio trku, ali tek početkom devedesetih, i to uglavnom zahvaljujući raskolu glavnog tekstopisca i kompozitora Gerija Kempa sa ostakom benda (ako izuzmemo njegovog brata Martina).

Međutim, osamdesete su dokazale da jedan album, ili masovna prodaja jednog singla, mogu bend učiniti velikom stadionskom atrakcijom, te su tako Spandau Ballet imali sreću da sviraju i na legendarnom humanitarnom koncertu Band Aid, što samo po sebi svedoči o njihovoj popularnosti.

Ipak, sukobi na relaciji Geri Kemp-ostatak benda, nedostatak svežih ideja, nespremnost na promene i rizik, i na kraju kriza izazvana nedostatkom hitova, kojih je pop publika vazda gladna, uslovili su da Spandau Ballet, uprkos ponovnom okupljanja, bude zapamćen po pesmama kao što su Gold i True.

Soul Boys of the Western World je moderan dokumentarni film, koji još jednom potvrđuju pravlilo o prevaziđenosti talking-head uradaka, čime značaj arhivske građe postaje još značajniji za buduća, slična ostvarenja. A arhivska građa je nešto što su Spandau Ballet zaista imali, što je u mnogome olakšalo posao iskusnom autoru, stalnom saradniku Džulijana Templa, Džordžu Henkenu.

Preporuka