Bodied [2018]

Bodied
Adishankarbrand
Režija: 
Joseph Kahn
Scenario: 
Alex Larsen (screenplay by), Joseph Kahn (story by)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Hip-hop kultura i celokopni pokret, jesu globalni fenomen nastao još krajem sedamdesetih u afroameričkim predgrađima, koji se kao virus sredinom i krajem osamdesetih proširio širom planete.

Vrlo često zloupotrebljavan i ukrštan sa klasičkom pop muzikom, zarad profita i zarade velikih muzičkih korporacija, hip-hop (ili rep) izgubio je oštricu, prvo u narativnom, a nakon toga i u muzičkom smislu, prvo u devedesetim, a onda još drastičnije u narednim dekadama.

Ipak, duboko zašao u ilegalu i podzemlje, izbačen i skrajnut iz mejnstrim struja i tokova, pravi hip-hop je živeo sve vreme sopstvene komercijalizacije i zloupotrebe, često među sirotinjom, a najčešće među onim retkim preostalim posvećenicima, koji su prepoznali čitav spektar kulturnih i socioloških vrednosti koje je zastupao pokret nastao u sedamdesetim godinama.

Na čudan i moderan način, film Bodied uspeo je da sažme onu finu, tananu esenciju lirike, koja je davno nestala iz hip-hopa.

Hip-hop borbe, suočavanja, nadmudrivanja, prvi put smo otvoreno videli u filmu 8 Mile, koji je nekako ostao u senci popularnosti tadašnje velike zvezde Eminema, iako je posedovao sve kvalitete moderno isprične, savremene drame.

Sam Eminem stao je iza filma Bodied, pokušavajući da hip-hop bitke još jednom ispriča iz perspektive belog repera, koji svoju sreću okušava boreći se za respekt zajednice, u sredini koja sebično čuva kult sopstvenog nasleđa.

Bodied je vrlo, vrlo vešto upakovan film, i obrazac za njegovo uspešno inkorporiranje u skrivenu kvalitativnu kutijicu posmatrača leži u činjenici da je uspeo da od smešnih, stripovski orijentisanih likova napravi dramu, skoro pa spotovske brzine i tempa.

Nemoguće je pratiti bacanje rima, ali svaka iole kraća pauza, kada dolazimo do daha, stavlja nam do znanja da je scenario savršeno gradaciono upakovan, i da se mislilo o svakoj, pojedinačno prosipanoj rimi, te da su one zajedno deo veće i značajnije celine smisleno prenesene na sudbine junaka.

Bodied je obavezno štivo za fanove hip-hopa, ali generalno gledano ovakav film je izuzetno redak, i zavređuje pažnju i poštovanje šire društvene zajednice zbog hrabrosti da se sa savremenim stremljenjima obračuna na moderan i kreativan, a vrlo zabavan način.