Pope Francis: A Man of His Word [2018]

Pope Francis: A Man of His Word
The Palindrome, Centro Televisivo Vaticano, Célestes Images
Režija: 
Wim Wenders
Scenario: 
Wim Wenders
Zemlja proizvodnje: 
Switzerland | Holy See (Vatican City State) | Italy | Germany | France
Jezik: 
Italian | Spanish | German | English
9.0
9

Velikan filmske režije Vim Venders (Wim Wenders) nastavlja da dokumentuje životna dela ljudi moderne ere čovečanstva, a ovog puta objektiv kamere je usmeren ka Papi Frensisu, argentinskom jezuiti, koji je na tron Vatikana zaseo 2013. godine.

Trenutak za Horhe Marija Bergolju iz Buenos Airesa, te 2013. godine, za dolazak na čelo Katoličke crkve nije mogao biti mnogo lošiji: nakon sumnjivog i kontroverznog odlaska svog prethodnika Pape Benedikta, činilo se da će naredni poglavar morati da nastavi uzaludnu borbu za očuvanje obraza i časti Rimokatoličke crkve, uzdrmane mnogobrojnim skandalima, najviše vezanih za seksualno uznemiravanje i pedofiliju.  

Ipak, dolazak Pape Franje nekako je počeo bez većih nadanja da bi se stvari mogle menjati u tvrdokornom i tradicionalno konzervativnom odnosu Svete stolice prema široj javnosti.

Međutim, sudeći prema filmu Vima Vendersa, koji je dobrano potkrpljen arhivskim materijalom i video snimcima, čini se da je Papa Franja jedan od onih retkih misionara sa vizijom o mukama čovečanstva i kako ih na jedan ispravan način rešavati.

Polako, postupno, marljivo i posvećno, Papa Franja je putovao i prenosio poruku mira i ljubavi među ljudima, gde god je bio i sa kim god se sretao. A putovao je puno, i to uglavnom bez straha i bez krovne zaštite na svom papamobilu.

Vendersov film dolazi u važnom trenutku za čovečanstvo, jer je misija crkve upravo onakva kakvom je Papa Franja predstavlja: u vremenima velikih migracionih kretanja, ljubav i razumevanje čoveka prema drugom ljudskom biću potrebnija nego ikad, i to je nešto na čemu i Venders i Papa insistiraju.

Naravno, steptici im ne moraju verovati, teoretičari zavera će misliti da se nešto valja iza brda, ali tu je film, koji će ako prođe test vremena, zaista biti vredan istorijski dokumentarni zapis.