The Beach Bum [2019]

The Beach Bum
Iconoclast, Anonymous Content, Grisbi Productions, Le
Režija: 
Harmony Korine
Scenario: 
Harmony Korine
Zemlja proizvodnje: 
Switzerland | UK | France | USA
Jezik: 
English | Spanish
8.0
8

Filmovi Harmoni Korina (Harmony Korine) su uvek bili prilično nezgodni za komentarisanje, često kontroverzni, zahtevali su ozbiljnu umnu delatnost, kako bi se proniklo u viziju autorovih ideja. The Beach Bum, prateći stilsku matricu prethodnog Spring Breakers, estetski je neuobičajen rad u filmografiji Korina, koji pokazuje ozbiljnu tendenciju tektonske autorske transformacije.

Harmoni Korin se zahvaljujući filmu Kids, njegovog sapatnika Lerija Klarka (Larry Clarke), za koji je potpisao scenario sa dvadesetdve godine, rano našao na globalnoj filmskoj mapi. Etablirajući se kao kontroverzni i provokativni autor, Korin je u narednim godinama vazda pokušavao da prebacujući radnju svojih filmova u provinciju i predgrađa, rabi provokativnu  matricu, po kojoj je i postao prepoznatljiv.

Ipak, Gummo, Trash Humpers, Mister Lonely, ostali su prepoznatljivi kao filmovi skromnijeg dometa, ali su stekli autoru jedan određen broj vernih pratilaca širom planete.

Preokret kao nekom obliku frenetično, spotovskog vida izražavanja, dešava se sa filmom Spring Breakers. I dok taj film ostaje više na nekom nivou bazične socijalne kritike, bez ozbiljnije narativne potpore, The Beach Bum je već punokrvan autorski stejtment.

Metju Mekonahi (Matthew McConaughey) blista u ulozi potheada, bivšeg relativno buntovnog i uspešnog pesnika, čija karijera je zapečaćena 'udadbom' za bogatu veleposednicu vila i jahti na obalama Južne Floride.

Mekonahijev karakter Moondog odlučuju da živi non-stop na dnu društvene lestvice, oponirajući uvreženim normama ljudskog ponašanja, ubacujući cinične doskočice kada izražava nezadovoljstvo, i bezgranično neodoljiv osmeh, kada želi da kupi (zloupotrebi) nečije poštovanje ili pažnju.

Iako često nailazi na osudu društva (naročito porodice, razumljivo), Korin uspeva da Mekonahijevo društveno izopštenje opravda stanjem hronične razočaranosti u ljude, a pomirenošću sa sopstvenom mortalnom prirodom daje mu za pravo totalnu i aposolutnu destrukciju prema sopstvenom životu i materijalnim dobrima, u eksplozivnom finalu upotporenom festivalskim vatrometom na obali.

Povremeno težak za praćenje, moralno neprilagođen, brz i haotičan, The Beach Bum je vrlo verovatno najbolji film Harmoni Korina u poslednjih dvadeset godina.