The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man [2018]

The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from
Double Windsor Films / 2018
Režija: 
Tommy Avallone
Scenario: 
Tommy Avallone, Max Paolucci
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Da li je legendarni Bil Marej (Bill Murray) zaista mitska figura, ili samo najobičniji čovek zarobljen u telu holivudske zvezde? Odgovore na ova pitanja pokušava da pruži interesantan dokumentarni film autora Tomija Avelonija (Tommy Avallone) The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man.

Karijera Bila Mareja jedna je od onih trnovitih, jedna od onih koja je bila puna ponovnih dokazivanja u svetu glume, gde komičari nisu više onako popularni i cenjeni, barem među kritičarima, kao u vreme zlatne ere Holivuda.

Ipak, nakon TV rola, nakon slapstick komedija, u drugoj polovni osamdesetih kreću ozbiljnije dramske uloge. Iako u prvi mah u njegovom izvornom žanru, ti filmovi su bili ozbiljnije narativno ustrojeni, pružajući Mareju priliku da u punom svetlu pokaže neosporan talenat.

Međutim, ono što Groundhog Day, Lost in Translation ili Broken Flowers, ne prikazuju, jeste persona koja stoji iza glavnih junaka, koja se u mnogome ne razlikuje karakterno, a koja ipak nosi dovoljno specifičnosti da zasluži kultni status među ljubiteljima sedme umetnosti.

Marej čita poeziju građevinskim radnicima. Marej upada na foto-sešn mladenaca. Marej ulazi u kafe i preuzima ulogu barmena. Marej upada na karaoke zabavu. Marej upada na privatne žurke i svira sa bendom, a potom pere sudove. Ili samo večera sa domaćinima, pre nego što opere sudove.

Odakle ovaj poriv za spuštanjem među obične građane i interakcija u njihovim uobičajenim aktivnostima? Autor pokušava da pruži ovaj odgovor putujući u Čikago, grad u kome je Marej imao prve glumačke korake, i nailazi na trupu koju je mobilisao izvesni instruktor, inputirajući im etičke i moralne vrednosti, koje nadilaze uobičajene kurseve.

Autor dolazi do izvesnih saznanja, ali ono što ne uspeva, ili što barem ne uspeva film, jeste da nam pokaže na koji način je Marej uticao na živote ljudi koje je susreo. Čini se da se većina, usled zbunjenosti, nije snalazila, ili je barem žurila da se slikajući da superstarom što pre zakiti fotkama na instagramu, fejbuku ili tviteru, i u dobroj meri ne shvatajući skrivenu poruku glumca.

A ono što nisu razumeli jeste Marejev filozofski životni princip, po kojem njegovo razumevanje karmičkog kretanja za osnovnu misiju ima interakciju koja uključuje pružanje zadovoljstva i sreće, kako bi se iznivelisala kosmička pravda. Rizik postaje sredstvo, a duhovna sreća cilj.

Zanimljiv dokumetarni film, nažalost, ostaje i u senci nedostatka nekih obrisa mračne strane glumca, strane koja bi nam pružila dalji bolji uvid u Marejevo šire društveno delovanje, i opravdala moralnost njegovih postupaka.

Preporuka

share