Cold Case Hammarskjöld [2019]

Cold Case Hammarskjöld
A Wingman Media, Piraya Film, Laika Film / 2019
Režija: 
Mads Brügger
Scenario: 
Mads Brügger
Zemlja proizvodnje: 
Denmark, Norway, Sweden, Belgium
Jezik: 
Engleski, Francuski, Švedski, Bemba, Danski
9.0
9

Jedan od najefektnijih dokumetarnih filmova 2019. godine dolazi nam od danskog autora Madsa Brugera (Mads Brügger), i bez obzira na činjenicu da se bavi teorijom (teorijama) zavere, film Cold Case Hammarskjöld zavređuje poseban osvrt, jer kontroverznost teme kojom se bavi zahteva oprez i opštu pozornost.

Teško da se neko danas uopšte seća posleratnih godina, a kamoli da pamti ko je bio Generalni Sekretar Ujedninjenih Nacija pedesetih godina prošlog veka. Ipak, ime švedskog diplomate i ekonomiste Daga Hamaršolda (Dag Hammarskjöld) nije nepoznato u krugovima ljudi koji dobro poznaju istoriju političkih dešavanja, međutim, stiče se činjenica da je njegova smrt duboko u senci indolentnosti svetskih političkih elita, jer se njegovo političko delovanje u velikoj meri kosilo sa interesima moćnih korporacija bogatih zemalja, i to pre svega onih koje su se morale odreći dela kolača zvanog eksploatacija rudnih bogatstava siromašnih afričkih država, koje su se i same u ono vreme borile za nezavisnost od kolonijalizma.

Mads Bruger svoju teoriju zaveru uvija u Hercogovski intergantnu igrariju ukalupljenu od pokušaja da ubacivanjem u karakternu psihologizaciju unapred identifikovanog zločinca i negativca gledaocima na opušten način približi jasno jezivu priču o smrti čoveka, kome je nesreća pretila iz više različitih izvora.

Ono što se u tragovima jasno vidi kao prilično transparentno i beskrupulozno izveden atentat, ubrzo se pretvara u sasvim drugu teoriju zavere o misterioznoj organizaciji, čije fašisoidno delovanje je imalo za cilj jačanje aparthejda i drugh rasno-klasnih podela u Južnoj Africi.

Kako se sve više javljaju svedoci i pronalaze dokazi, tako se množe i bizarnosti vezane pre svega za zloupotrebu medicinskih sredstava, vakcina i injekcija, a sve u svrhu agende o uništenju brojčano dominantne rase na afričkom kontinentu.

Naravno, nije baš svaka teorija zavere u Brugerovom ostvarenju istinita, ali ona primarna nekako na kraju nije više upitna, međutim, usled blokade vlasti u Zambiji, kao i usled smrti većine saučesnika i svedoka, Hamaršoldova smrt će očigledno još dugo ostati misterija, nažalost onih koji veruju u istinu, i na sreću onih koji glavu okreću na drugu stranu.