Ride - This is Not a Safe Place [2019]

Ride
This is Not a Safe Place
Wichita Recordings / 2019
7.7
7

Pre dve godine britanske shoegaze legende Ride objavili su, na moje veliko iznenađenje, veoma dobar povratnicki album „Weather Diaries“.

„Weather Diaries“ je doneo koktel zvuka novog milenijuma i zvuka iz njihovih najboljih dana, tačnije njihova dva kultna albuma „Nowhere“ i „Going Blank Again“.  

Njihov novi, šesti po redu album „This is Not a Safe Place“ je svakako iskorak od preoznatljivog zvuka i njihove sigurne zone. Instrumental „R.I.D.E“, koji otvara albuma predstavlja već atipičnu stvar za ovaj bend.  „Future Love“ je daleko više na njihovoj teritoriji, savršena pop melodija umotana u Andy Bellove psihodelične gitarske linije i zašećereni vokal Marka Gardenera. Na „Repetition“ Colbertov motorik ritam na bubnju, preko koga klize distorzirane gitare, sintisajzeri i čvrsta bas linija priziva muzičke duhove new wave/post-punka sa početka 80ih.

Mračni vajb 80ih prisutan je i u sledećoj „Kill Switch“ . „Cloud of Saint Marie“ nose odlične vokalne harmonije i dream pop atmosfera, koja se prenosi i na „Eternal Recurrence“, koja i pored veoma dobrih gitarskih melodija, ostavlja utisak da previše spusta atmosferu i tenziju koje su albumu doneleprvih nekoliko pesama.

„Fifteen  Minutes“ podiže atmosferu. U znatno bržem tempu sa povremenim eksplozijama distorziranih gitara na refrenima Ride kao da daju omaž melodičnim pesmama  Sonic Youth.

Utisak na prvo slušanje bio je da se Ride znatno bolje snalaze u čvršćim i energičnijm pesmama u koje svakako spada i „Jump Jett“ jer nakon nje preostale četiri pesme „Dial Up“, „End Game“, „Shadows Behind the Sun“ i „In This Room“ kao da album uvode u kolotečinu.  „Dial Up“ i „Shadows  Behind the Sun“ u kojima dominira akustična gitara ostavljaju utisak monotonosti,  dok „End Game“ donosi dobro ukoponovane zvučne slojeve gitara, sintisajzera i ritam sekcije. Devetominutna  „In This Room“ zatvara na veoma upečatljiv način album i potpuno pobija utisak da se RIDE ne snalaze u sporijim pesmama.

Weather Diaries“ je imao više hitova na prvu loptu nego što je to slučaj sa aktuelnim albumom.  „This is Not a Safe Place“ zahteva više preslušavanja i više pažnje kako bi utisak o njemu bio potpuniji. Iako ovaj album ima uspone i padove, ipak je hrabar korak u nove muzičke teritorije i veoma dobar dodatak muzičkom opusu ovog benda

Preporuka

share

share