The Dead Center [2018]

The Dead Center
Sequitur Cinema, Movie City Films, LC Pictures
Režija: 
Billy Senese
Scenario: 
Billy Senese
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Bili Senis (Billy Senese) i Šejn Karut (Shane Carruth) udruženim dejstvom, a u skladu sa njihovim dosadašnjim radom, napravili su psihološki horor The Dead Center, rabeći dobro oprobanu matricu spajanja paranormalnih aktivnosti sa egzotikom institucija za mentalno obolele.

Povratak iz mrtvih izvesnog gospodina, već viđenog podstanara društva preminulih na lokalnom groblju, spletom okolnosti odvodi u instituciju za mentalno obolele pacijente, a sve pod patronat ambicionznog doktora, koji će ubrzo uvideti da njegov kapric nosi sa sobom ogromne posledice po čitavo društvo.

The Dead Center nije ambiciozan horor film, i upravo taj Senisov senzibilitet za poigravanje sa narativom koji na minimalistički način gradi tenziju u okvirima klaustrobičnih prostora, sa izvesnom dozom saspensa u sebi, dobitna je kombinacija modernih uradaka, što ovaj film jeste.

Izvesne manjkavosti vezane su mahom za nejasnoće u vezi porekla prokletstva i odakle ono suštinski proističe i dolazi, jer nam mistična sfera ne daje puno prostora za suvisle i razumne činjenične zaključke, već ostavlja prostor za različita tumačenje.

Završni tvist izgleda predvidljivo, ali zaokruženost celine, dobra gluma i koloritna atmosfera dovoljani su razlozi da The Dead Center svrstaju u mali krug ovogodišnjih kvalitetnih horor filmova.