Crisis in Six Scenes [2016]

Crisis in Six Scenes
Amazon Studios
Režija: 
Woody Allen
Scenario: 
Woody Allen
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Serijal Crisis in Six Scenes praktično je jedan od retkih Vudi Alenovih izleta na TV ekrane, ili u ovom slučaju internet platforme, i u dobroj meri je pokazatelj Alenove neutažive tendencije da romantizuje prošlost, ali ovog puta sa polovičnim uspehom.

Alenov povratak u doba rata u Vijetnamu šezdesetih i eru sumraka hipi pokreta, narativni je obračun između umerene liberalne levice i njenog anarho-radikalnog krila, i u dobroj meri je Alenov unutrašnji monolog između njegovih ambivalentnih karaktera.

Iako se ovim političkim obračunima na satiričan način često bavio u prošlosti (dobar primer Bananas), Alen, iako iskren levičar, često ispituje ulogu pacifizma u svojim narativnim tiradama, ali na kraju svaka njegova priča ima za svoj primarni interes očuvanje ljudske duše kao centralni fokus funkcionisanja čovečanstva.

Crisis in Six Scenes nalazi poznog Alena u dobroj formi, sa zabavnim i uvek kreatvinim one-linerima, naročito u prvih nekoliko epizoda. Priči čak doprinosi i upad pop zvezde Majli Sajrus, kao radikalnog i odbeglog hipi aktiviste.

Ipak, iseckanost serije kao forme nije Alenovo prirodno okruženje, te tako on gubi fokus rasipajući pažnju na tradicionalno fatalne ljubavne afere i uobičajene muško-ženske svakodnevne odnose, u želji da pomeri pažnju sa političkog terena, polja koje je dobrano iscrpeo u prošlosti.

Tako dolazimo do haotičnog finala, odnosno terena na kojem se Alen najbolje snalazi. Praveći haos i opšte manirističko teatralno zamešateljstvo Alen još jednu sopstvenu narativnu tiradu i unutrašnje monologe završava na način da Crisis in Six Scenes izgleda kao most prema narednom njegovom projektu.

Preporuka

share

share