The Lighthouse [2019]

The Lighthouse
A24 / 2019
Režija: 
Robert Eggers
Scenario: 
Max Eggers, Robert Eggers
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
9.0
9

Postoji mnogo kvalitetnih aspekata filma "The Lighthouse", autora Roberta Egersa (Robert Eggers), koji podsećaju na njegov odlični prethodni uradak "The Witch", ali njegov najnoviji film sadrži tumačanja van uskih žanrovskih odrednica, čineći ga tako jednim od najzanimljivnijih ostvarenja 2019. godine.

Održavanje svetionika na određeni vremenski period, u slučaju dvojca kojeg glume Robert Patinson i Vilijam Defo, borba je sa sopstvenim, prikrivenim klaustrobofičnim strahovima, ali i psihička vežba, koja uključuje svakodnevne, naporne aktivnosti, kao i celovečernje opijanje uz ogromne količine alkohola.

Sam seting filma nudi dovoljno vizuelne egzotike za sineaste i filmske sladokusce, i bez dodatnog razvoja događaja, koji uključuju borbu za 'svetlo koje dolazi iz svetionika', kao i galopirajuće ludilo, uzrokovano halucinacijama o strastvenoj sireni.

"The Lighthouse" je vizuelno obogaćen staromodnom crno-belom fotografijom, neobičnim aspektom ratiom i upotrebom 35mm kamere, kako bi se što više pojačao efekat torture, izolacije, unutrašnjih lomova, verbalnih i fizičkih sukoba, ali i strahopoštovanja prema olujnim neprilikama, koje neminovno uništavaju sve što se nalazi na steni.

Robert Egers se nakon "The Witch", a uz pomoć Patinsona i naročito Defoa, izuzetnim ostavrenjem kakvo je The Lighthouse, stavio na mapu najinteresantnijih autora mlađe generacije, čije ćemo filmove u budućnosti sa nestrpljenjem iščekivati.

Preporuka

share

share