Ambrose Akinmusire - The Imagined Savior Is Far Easier to Paint [2014]

Ambrose Akinmusire
The Imagined Savior Is Far Easier to Paint
Blue Note / Capitol / Universal / 2014

Te 2014.godine rada tridesetjednogodišnji trubač iz Oklanda Ambroz Akinmusire, već nekoliko godina važio je za jednu od najvećih nada u savremenom džezu. Učenik prestižnog džez instituta “Telonius Mank”  na kom su mu predavali Herbi Henkok i Vejn Šorter, osvajač mnogobrojnih nagrada za mlade džez talente, član jata legendarne diskografske kuće “Blue Note”, Ambroz je potpuno opravdao sve nade na svom trećem studijskom albumu.

Njegov kvintet (saksofon, klavir, bas, bubanj i naravno truba) uz vokalnu pratnju Tea Blekmena, Beke Stivens i članova benda “Cold Specks”, snimio je ploču koja je u raznim izborima konkurisala za najbolji džez album te godine.

Na istom mestu čujemo i “strejt/old skul” džez, ali i avangardu, vokalni džez, a u obrisima čujemo uticaje iz klasične i etno muzike. Ambrozov zvuk trube pršti od emocija i inventivnosti. Njegov način sviranja je prepun novih ideja na kojima mu mogu pozavideti i mnogo iskusniji muzičari.

Imajući sve to u vidu, lako ćemo zaključiti da se ploče kao što je “The Imagined Savior Is Far Easier to Paint” ne snimaju svake godine. Preporuka za sve one koji traže od džeza mnogo više od improvizacije.