KLASIK DANA: The Velvet Underground – Loaded [1970]

The Velvet Underground
Loaded
Cotillion Records / 1970
8
8

Ove godine se navršava 50 godina od izlaska albuma ’’Loaded’’, pretposlednjeg albuma kultnog njujorškog benda The Velvet Underground. Ovo je poslednji album sa Lu Ridom kao članom Velveta, obzirom da je napustio bend samo par meseci pre njegovog konačnog izlaska novembra 1970. godine.

U tom momentu postavu Velvet Underground-a čine Lu Rid (ritam gitara, klavijature i vokali), Dag Jul (klavijature, bas, bubanj i vokali), Sterling Morison (solo i ritam gitara) i Mo Taker (bubanj). Pošto je Mo Taker u jednom momentu otišla na porodiljsko bolovanje, pretežno su na albumu radili Rid i Jul.

Drugačiji od svoja 3 prethodnika (The Velvet underground and Nico, White light/White heat i The Velvet Underground), Loaded je napunjen pesmama koje su stremile ka radijskom formatu, što predstavlja zaokret u radu Velveta. Prethodne albume je odlikovao eksperimentalan i avangardan zvuk, sa pesmama koje su često odudarale od onoga što se smatralo radijskim standardom. Na momente može se reći da zvuk više odgovara pop-u, nego alternativnom rokenrolu, u koji su žanr Velveti do tada spadali.

Dag Jul: ’’Svi smo želeli da budemo uspešni, a da bi bio uspešan u muzici morao si da imaš hit. Hit mora da bude dinamičan, kratak, bez digresije.’’

U jeku pravljenja albuma Velveti su bili uštimovani kao nikad pre. U periodu od juna do avgusta svako veče su nastupali u njujorškom ’’Max’s Cansas City’’ klubu, gde su imali šansu da uživo isprobaju novi materijal.

Upravo na tim svirkama su stvari sa ovog albuma nastajale i dobijale svoj konačan oblik i formu.

Lu Rid u Max’s Cansas City, Foto: Dustin Pittman

Album otvara ’’Who loves the sun’’ optimistična i slatka, kao da je ispala iz prtljaga Džordž Herisona. Već na ovoj pesmi uočavamo promenu u odnosu na ono što smo navikli od Velveta, a to je Dag Jul kao glavni vokal. Dok je na svim prethodnim albumima Lu Rid bio pretežno glavni vokal i kreativna snaga cele grupe, na Loaded-u se stvari menjaju, te Rid i Jul dele uloge.

Praktično bez pauze sledi ‘’Sweet Jane’’ na kojoj jasno čujemo Ridov rukopis. Kinematografski tekst koji nam oslikava život mladog para i evoluciju njihove veze od mladalačke lepršave ljubavi do ozbiljnog života odraslih ljudi.

Now, Jack, he is a banker,
And Jane, she is a clerk.
And the both of them are saving up their money...
Then they come home from work.
Sittin’ by the fire...
Radio just played a little classical music for you kids,
The march of the wooden soldiers
And you can hear Jack say.

Sweet Jane...

Muzički stvar je vrlo prosta, sa rifom koji ide u krug, iznova i iznova, baš kao svaki novi dan u životu Džeka i Džejn.

Upravo u toj jednostavnosti leži njena lepota i ne smatra se bez razloga jednom od najboljih pesama iz kataloga Lu Rida i Velveta.

Konačna verzija se razlikuje od radne i planirane, jer se na snimcima iz ‘’Max’s Cansas City’’ kluba pojavljuje poslednja strofa:

‘’Heavenly wine and roses
Seems to whisper to her when she smiles’’

Ovo je još jedan od kompromisa koji je bend učinio u cilju da pesme budu kompaktnije.

Sledi još jedan klasik ’’Rock & Roll’’, koja nam oslikava promenu koja se desi u životu devojčice Dženi,  kada prvi put dođe u kontakt sa rokenrolom.

‘’Then one fine morning, she turns on a New York station
She doesn’t believe what she hears at all
Ooh, she started dancin’ to that fine, fine music
You know, her life was saved by rock and roll, yeah, rock and roll’’

Nešto sa čime se svi možemo poistovetiti, a to je taj prvi momenat kada je muzika ušla u nas i naš svet i preko noći sve promenila. Dobili smo novog prijatelja, koji savršeno razume sve naše probleme i uspešno ih podnosi, poput neočekivane sile koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Sa slušalicama na ušima dok ležimo na krevetu, ili glasno iz sve snage koju naša pluća mogu da proizvedu na svirci, sve jedno je .

’’Cool it now’’ je sledeća pesma, gde srećemo jedan od čestih lajtmotiva u pesmama Lu Rida, a to je svakodnevnica njujorških ulica. Prljave ulice na kojima žive razni mutni tipovi,  klošari, dileri i prostitutke. Naš glavni akter upravo čeka drugaricu noći po imenu Linda Li. Scena koja kao da je ispala iz Selindžerovog ’’Lovca u Žitu’’, gde ga dama uporno podseća da imaju vremena za sve šta je zamislio, no kao i Holden u romanu i ovde protagonista želi da kraj što pre dođe.

Stranu A završava simbolična ’’New Age’’ koja nam najavljuje veliki prasak u bendu. Sva razmimoilaženja i loša atmosfera koji su tinjali će konačno zavarničiti i Lu Rid napušta bend pred pretposlednju svirku u ’’Max’s Kanzas City’’ klubu. Nezadovoljan upornim kompromisima koji su ga gušili, sada bez Džon Kejla kao saborca u kreativnom procesu, osetio se nesrećnim sa smerom u kojem oni kao grupa idu. Sa puno ogorčenosti će gledati poleđinu ploče ’’Loaded-a’’ kada bude izašao, jer je njegovo ime tek treće kada se spominju članovi benda. Na poleđini se nalazi samo Dag Jul koji svira klavir u praznom studiju.

U ’’New age’’ je oslikan susret između glumice koja je na zalasku karijere i zaljubljenog obožavaoca, kome nisu bitne njene bore na licu, razmazana šminka niti očigledan višak kilograma. Njoj pažnja prija, pažnja kakvu očigledno dugo nije dobila, te ga poziva kod sebe kući. No, problem leži u tome što je on zaljubljen u njene likove, a ne u nju. Jer on nju ne poznaje. Nju zapravo niko ne poznaje, pa ni ona sama.

To the left is a marble shower
It was fun even for an hour
Your’re over the hill right now
And you’re looking for love

Strana B ploče je dosta slabija od strane A. Dok je prva bez greške, na drugoj se ističu simpatična ‘’Lonesome cowboy Bill’’, kantri pesmica o usamljenom kauboju Bilu koji je vozio rodeo.

Lu Rid se glasom odjavljuje sa ‘’Train round the bend’’ tipičnom Velvet Underground pesmom, koju krasi šrkipa gitarske distorzije Morisona i Luova ritam gitara, čvrsta kao sredina terena Juventusa iz sredine 2000tih. Luov vapaj da se skloni iz mesta koje ga guši se može čuti u stihovima:

Comin down out of nowhere
Taking me back where I belong
I’ve been here once and I don’t think it’s too nice
See the train coming round the bend
.

’’Oh sweet nuthi’’’ spušta zavesu na Loaded, poput poslednjeg kadra u filmu gde se svi glavni likovi razilaze, svako na svoju stranu.

Iz ove perspektive, nakon što je prošlo pola veka, album ‘’Loaded’’ i dalje zvuči sadržajno i odlično.

‘’Rock & Roll’’ i ‘’Sweet Jane’’ će ostati redovne na Luovom repertoaru kroz dalji rad, a kako bi te pesme zvučale da se Lu pitao možete čuti na njegovom lajv albumu ’’Rock 'n' Roll Animal’’ iz 1972. godine.

Ako vam buka sa ‘’Velvet Underground & Nico’’ ili ‘’White Light/White heat’’ nije prijala i ako tražite nešto jednostavnije poslušajte ‘’Loaded’’.

Preporuka

share

share