Peti Smit - Sakupljanje vune

Sakupljanje vune
Peti Smit
Geopoetika / 2015

Obimom neveliko ali snažno i zahtevno, neobično poetsko-vizuelno delo Peti Smit, umetnice koja se oprobala - uspešno i efektno - i u muzici i u poeziji i u vizuelnim umetnostima i u raznim oblicima scenskih nastupa (drama, performans) Sakupljanje vune je delo u kojem će uživati "spori" čitaoci, oni koji vole da se udube u svaku reč i da dožive/prožive svaku pesničku sliku, svaku u književnom delu prikazanu scenu sa svim njenim detaljima, nijansama.

Peti Smit je, svakako, majstor atmosfere. Ekonomičnost izraza, bogata i sugestivna metaforika, lucidana poređenja, ritam koji se prilagođava i sebi prilagođava emociju i značenje iskaza, čine da vas rečenice prosto obaviju, zahtevajući da se na svakoj od njih zadržite, da je pročitate više puta, menjajući tempo i naglasak, da proničete u nevidljive dubine mogućih nijansi značenja. U kombinaciji sa crno-belim fotografijama na kojima su prikazane određene osobe, predmeti, pejzaži, enterijeri, kratka, fragmentarna poglavlja-mozaici, prenose delove sećanja na detinjstvo, porodicu i odrastanje, preplete snova i sećanja, snova i mašte, snova i stvarnosti, odlomke iz poezije, u čijem centru je neki naizgled nevažan, mali detalj - predmet, lik - koji počinje da zrači i, tako reći, pulsira.
Cilj tih poetski zapisa, sanjarenja nad slikama iz prošlosti i sećanja, jeste evociranje i prenošenje tananih, neimenljivih osećaja i iskustava obeleženih i preobraženih u imaginacijom prožetom umu deteta i čežnjom za očuvanjem te snage mašte i otvorenosti koju detinjstvo poseduje.
Detinja fascinacija sakupljačima vune, koje je viđala na obližnjem polju, postaje metafora - njihov zadatak postaje svačiji zadatak: "Sakupljaju ono što mora da se sakupi. Ono odbačeno. Obožavano. Deliće ljudskog duha koji su nekako uspeli da umaknu... činilo se da zapravo ne sakupljaju nego daruju, i na trenutak je čitav svet delovao blaženo".

Prikaz je originalno objavljen na blogu Klub Knjigoljubaca.

Preporuka

share