Doves - The Universal Want [2020]

Doves
The Universal Want
Heavenly / 2020
8.0
8

Kada dobijete više od onog što ste očekivali, uvek je prijatno iznenađenje. Upravo su to priredili britanski bend Doves sa svojim novim, petim albumom „The Universal Want“ kojim se ovaj mančesterski bend vratio na muzičku scenu nakon deset godina pauze i albuma „Kingdom of Rust“  (2009).

Doves su svoj debi album „Lost Souls“ objavili 2000.godine, dok su  planetarnu popularnost stekli  odličnim, drugim albumom „The Last Broadcast“ (2020). Na sledeća dva albuma „Some Cities“ (2005) i pomenutom „Kingdom of RustDoves su bili na sličnom muzičkom putu i po stilu i po kvalitetu, ali se ipak dao osetiti blagi pad. 

Svaki  bend je poptuno drugačija priča, neko može da radi godinama bez pauze i da stalno bude zanimljiv, a neko jednostavno ne ume da prepozna kada je vreme za kraj ili bar za poduži odmor. Kada bend ne ume da prepozna taj pravi  trenutak onda vremenom dolazi do nedostatka ideja, prezasićenja i sebe i publike i naravno do neminovnog pada u kvalitetu i još gore, u potpunu beznačajnost.

Sada, sa ove vremenske distance od deluje da su Doves napravili pravi korak odlaskom na decenijsku pauzu. Ova trojka je sebi dala dovoljno vremena da se odmore i distanciraju od svega što su do tada radili, i oprobaju u nečem drugačijem. Basista i glavni vokal Jimi Goodwin objavio je solo album „Odludek“ 2014.godine, dok su braća Jaz Williams (gitara) i Andy Williams (bubanj) oformili band Black River sa kojim su 2015.godine objavili istoimeni album.

Pesma „Carousel“ već napočetku definiše atmosferu celog albuma. Prateći stihove koji prizivaju nostalgiju za danima detinjstva provedenim u Velsu, svetle, melanholične gitarske melodije, pažljivo i filigrnatski aranžirane vokalne harmonije lebde preko sempla afrobit legende Tony Allena na bubnju. 

„I Will Not Hide“ i „Cycle of Hunt“ donose neodoljiv šarm mančesterske scene sa početka 90ih posebno kroz odlične gitarske deonice. „Broken Eyes“  je punokrvni indie rock hit u kome je baš svaki muzički detalj na svom mestu, dok je „For Tomorrow“ obojena psych rock atmosferom.