Stiff Richards – State of Mind [2020]

Stiff Richards
State of Mind
Legless Records / 2020
8.9
9

Stiff Richards je još pre godinu dana svojim drugim albumom Dig postavio prilično visok standard kada su punk / rock n roll ploče u pitanju. Iako naizgled ova petorka, sastavljena od  Wolfganga Buckleyja na vokalima, Arrona Mawsona i Tima Garrarda na gitarama, Rafa Healea na basu i  Lochie Cavigana na bubnjevima, prati koordinate koje je iscrtao Deniz Tek svojim preseljenjem iz Ann Arbora 1973. godine, energija koju ova  ekipa sa juga Australije nosi odoleva konvencionalnim definicijama. Da, tačno je da je nasleđe proto punka jako u njihovim venama, ali ono što isporučuju na nosačima zvuka mnogo je više od toga.

State of Mind je savršen album ukoliko se posmatra njegova punk dimenzija. Traje manje od pola sata, ima devet pesama i par potencijalnih hitova. Ali, nakon par slušanja sirova rock n roll energija ove australiske aždaje dolazi do izražaja. „Point of You“ je drska himna, koja nabada na prvu, nema tu mrdanja, pravo u čelo. Naslovna „State of Mind“ nas resetuje,  postavlja na azimut, i gleda pravo u oči, pohranjuje koordinate da bi „Talk“ mogla da se razmaše.  I tu je pravi početak ovog albuma. Kao dobra svirka, nakon laganog uvoda kreće rafal „When I see your face on the TV screen, can I talk to you like you talk too me“. Ne! Pi*ko mala drljava. Triptih „Going Numb“, „Mr. Situation“, „Got it to Go“ je centralna tačka ovog LPja, svaka hit za sebe a zajedno predstavljaju idealni kombo. Retko se dešava da neko preciznije opiše jutro nakon noći sumanutog preterivanja, kao što je izveo Stiff Richards na ovoj poslednjoj (poseća na ovaj filmski dragulj - link). Hit godine ugasite internet!!!! Ali ko je sišao u podrum sa gospodinom Situacijom razumeće. „Glass“ ga lomi, priziva tu predivnu lakoću pre pucanja staklene površine, „Kids Out On The Grass“ za trenutak održava distancu ali ga „Fill In The Blanks“ sabija u gušu za kraj! Puštaj opet!

Kada se povuče crta lako se dođe do zaključka da je State of Mind spucao sve frustracije 2020. godine u dvajes i šes minuta. Baš kako valja, nećemo se potpuno oporaviti dok ne čujemo ovo uživo, ali možemo do tada da vrtimo ovaj album do iznemoglosti na FatHipsteru. Hvala Isusu živeo blud.

Preporuka