The Climb [2019]

The Climb
Topic Studios, Watch This Ready, Adastra Films
Režija: 
Michael Angelo Covino
Scenario: 
Michael Angelo Covino, Kyle Marvin
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | French
8.5
8

The Climb otvara prvi u nizu dugačkih kadrova dvojice prijatelja (rođaka), kako biciklama osvajaju planinske krajolike u francuskim Alpima. Idilična atmosfera biva ubrzo narušena neobičnim izlivom iskrenosti jednog od njih, da bi se uvodna scena filma završila bizarnim sukobom sa vozačem spačeka, koji ih je iziritirao nemanjem razumevanja za bicikliste na putu, odnosno nedostatkom saobraćajne kulture.

Režiser filma Majkl Anđelo Kovino (Michael Angelo Covino) otprilike u toj uvodnoj sceni sažima fabulu o nefunkcionalnom spoju dvojice likova, gde prvi – bivši atleta, alkoholičar i ženskaroš, biva totalni opozit, ali i otrov drugom – dobrici i naivku, što nas ni izliza ne vodi u jednu karaketrano linearnu priču o prijateljstvu osuđenom na propast, gde pojedinačne scene služe samo kao teren za ekspoziciju komičnog materijala.

Ne, Kovino i Kajl Martin, koji i glume likove Majka i Kajla, potpisuju zajednički scenario pun životnosti i provincijalne iskrenosti, koje vode u patos mučnog, dugogodišnjeg prijateljstva, punog obrta, gde na kraju biciklizam biva metafora za krug života i konekciona spona za simbioze sa uzajamnim uzročno-posledičnim vezama.

The Climb nije samo body-movie, fragmentarna i ciklična karakterna studija, već i prilično kreativna tehnička ekspresija autora, gde dugi kardovi ne služe samo kao intelektualno-teatralna onanija, već su one pokretač za punokrvne dijaloge i zabavne scene, u kojima dominiraju prirodni i komični porodični i međuljudski odnosi.

Preporuka

share