Keith Haring: Street Art Boy [2020]

Keith Haring: Street Art Boy
British Broadcasting Corporation [United Kingdom]
Režija: 
Ben Anthony
Scenario: 
Ben Anthony
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.0
8

Tačno pre 31 godine na današnji dan, 16. februara 1990. godine, ovaj svet je napustio street art umetnik i pop ikona osamdesetih godina Kit Haring (Keith Haring), a autor Ben Entoni (Ben Anthony) nas svojim dokumetarcem podseća na važnost i znaćaj ove kulturološke ikone.

Keith Haring: Street Art Boy je u suštini ne samo posveta jednom umetniku koji je reoblikovao pojam uličnih grafita, već i omaž jednom vremenu koje su obeležile pojave nezabeležene do tog trenutka u svetu pop arta.

Kit Haring je značajna pojava ne samo zbog svog impakta na redefinisanje statusa uličnih grafita i simbola, već je njegova uloga u menjanju kolektivne društvene svesti u pogledu sveta prema oblicima pop kulture i LGBT populacije bila esencijalna, a njegova prerana smrt kao posledica HIV virusa simbolično će obeležiti kraj jedne ere i turbulentnog perioda u industriji zabave, pop kulture, te njihovo interaktivno dejstvo sa kulturom i umetnošću.

Na Haringa su uticali Pikaso, Vorhol, Baskijat, Barouz, a kada se sve to uzme u obzir logično je bilo da je on imao istančan ukus i talenat za kreiranje sopstvenih formi izražavanja, međutim, splet čudnih sudbonosnih okolnosti predvideo je Haringu neverovatno brz uspon u svetu pop kulture.

Dva su faktora uticala na Haringov uspon: njegova fanatična posvećenost idejama i formama, te njihovo implementiranje i po vertikali i po horizontali u svet pop kulture, jer se Haring nije libio da noći provodi po metroima i opasnim pregrađima, ne bi li u urbanu kulturu projektovao svoj street art talenat, međutim, to ne bi bilo dovoljno da svet nije bio spreman da prihvati ideje i motive za koje se smatralo da pripadaju nižim formama art performansa.

Drugim rečima Andi Vorhol i Baskijat su širom otvorili vrata sveta pop i mejnstrim kulture, kako bi jedan takav genijalac kao što je bio Kit Haring, što lakše mogao realizovati svoje projekte, a što mu je donelo finansijsku benefit i reklamu najvećih zvezdi pop podneblja, da bi ubrzo potom i sam Haring postao deo pop ikonografije njuroške scene sredinom osamdesetih.

Keith Haring: Street Art Boy je odličan uvid u magični svet street art fenomena i praktično se samim svojim naslovom preporučuje kao užitak za filmske sladokusce, ali i za one koji prate sociološke fenomene iz prošlog veka, koji su svojim uticajem globalno promenili poimanje i status umetnosti.

Preporuka

share