Shithouse [2020]

Shithouse
CMR Productions
Režija: 
Cooper Raiff
Scenario: 
Cooper Raiff
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Shithouse je debi mladog, dvadesetdvogodišnjeg autora Kupera Rejfa (Cooper Raiff), koji glumeći i glavnu ulogu, opisuje neprijatan period adaptacije na prvu godinu koledža u Americi, naročito ako niste socijalno adapbilni ili introvertni, što Rejfov junak jeste.

Aleks (Rejf) je pomalo čudan i preemotivan klinac, koji časove mahom provodi u studentskoj sobi kampusa u konverzaciji sa lutkom, ignorišući u maksimalno mogućem obliku ispade svog poročnog cimera... naravno, sve je ovo sasvim normalno, ali s obzorim da je Aleks očigledno vezan za kuću i prodoicu, što se i pokazuje kroz scene telefonskih konekcija sa majkom i sestrom, hiperbolizacija dogđaja dolazi samo kao priodan proces adaptacije na postojeće okružnje, koje je jednako netabilno i neprijateljski raspoloženo prema pridošlicama.

A onda u ovoj stilski minimalističkoj priči, koja svoje minute mahom rabi na klaustrofobične eksterijere u prvom delu filma, ulazi junakinja Megi, iskusna parti devojka, danju posvećena fitnesu i kondiciji, koje noću spuca na neobavezne konekcije i alkohol.

Megi i Aleks u noći upoznavanja, koja je centralni deo filma, stupaju u šarmantnu emotivnu vezu, koju će uništiti saznanje jutra da su ipak previše različiti da bi kao par opstali duže, barem iz perspektive emotivno nestabilne Megi, koja dolazi iz porodično nestabilnije zajednice u odnosu na konektivno koherentniju Aleksovu porodicu.

Shithouse referiše na koledž kao moralnu rupu američkog sistema, gde većina milenijalaca spucava novac roditelja ili budžet nekih fondova, dok tiha, mahom nedvidljiva manjina čami negde u mraku sopstvene i društvene samoizlocaije, u svetu u kojem su zbog stila društvenog života postali autsajderi.

Međutim, tako je bilo od davnina i Rejf kao mlad autor nehotice pogađa suštinu, iako je njegova forma uvijena u relativno optimističnu coming-of-age dramediju, koja ima svoje padove i nedoslednosti u trećem delu priče, ali opstaje kao pristojan nezavisni uradak zahvaljući uverljvim performansima Rejfove ekipe ispred, ali i iza kamere, te se tako autoru pruža prostor za usavršavanje i napredovanje u daljoj karijeri.

Preporuka

share

share