Resident Alien [2021]

Resident Alien
Sezona 1
SyFy / 2021
Režija: 
Robert Duncan McNeill, Jay Chandrasekhar
Scenario: 
Chris Sheridan, Peter Hogan, Steven Parkhouse
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.0
8

Resident Alien“ nova comedy/drama koja dolazi od strane SyFy mreže, predstavlja pravo osveženje žanru naučne fantastike, koji je poslednje decenije postalo prenatrpano raznim postapokalištičnim zavrzlamama, distropijskim zbrkama ili zombi besmislicama. „Resident Alien“ je ekranizacija istoimenog stripa autora Petera Hogana i Stevea Parkhousea, koji od 2012. godine izdaje Dark Horse Comics.

Priča je sledeća: vanzemaljac, veoma teškog vanzemlajskog imena za izgovor, dobija specijalnu misiju na našoj planeti, koja bude prekinuta kada njegov brod doživi nesreću i dotični se slupa negde u planinskim nedođijama Kolorada. Lutajući naokolo, vanzemljac nailazi na zemljanina, koji reaguje kako bi i svaki pristojan zemljanin reagovao kada vidi jedno grozno vanzmljsko stvorenje, pokuša da ga ubije.

Ovoga puta to zemljaninu ne polazi za rukom, i vanzemljac ne samo da usmrti zemljanina, već mu svojim specijlanim moćima restrukturianja DNK preuzme i lik, i tako postane doktor Harry Vanderspeigle. Vanzemaljac Harry sledeća tri meseca provede u usamljenoj kolibi, pokraj jezera u planinama Kolorada. Pored pretrage okolnih planina za vanzemaljskim uređajem koji je izgubio tokom nezogde, pokušava  da nauči što više o ljudima i njihovom ponašanju i običajima, ponajviše gledajući sve sezone tv serije „Law & Order“.

U obližnjem mestu, koje je jedna klasična američka vukojebina, pod sumnjivim okolnostima nastrada lokalni doktor. Harry,  kao jedini doktor u okolini,  dobija poziv lokalnih vlasti da privremeno preuzme mesto gradskog doktora i ujedno uradi autopsiju nad preminulim kolegom.

Najveći teret ali i neopsorni uspeh ove tv serje, jer nepodeljene ocene kritike i publike to potvrđuju najviše leži na glumi odličnog Alana Tudyka. Tudyk svojim komičarskim veštinama na momente zaista briljira u ulozi jednog zbunjenog vanzemaljca koji se nađe u potpuno stranom svetu, o kome ništa ne zna, u stranom telu koje ne zna da koristi i svojski se trudi da deluje poptuno normalno.

To mu nikako ne uspeva, jer se Harry veoma teško snalazi u osnovnim konceptima ljudske socijalizacije počev od rukovanja, pa onda svih ostalih sitnih i najsitnijih detalja koje svi mi učimo od rodjenja, a koji su nam poptuno normlani poput disanja. Tudyk pak sve to čini sa tolikom lakoćom da vam je teško da poverujute da on stvarno i nije vanzemaljac u ljudskom telu.

Kao protiv težu ovom potpuno čudnom i neverovatnom karakteru, imamo sijaset potpuno normlanih likova poput  medicinske sestre Aste (Sara Tomko), predstavnika lokalnih policijskih snaga šerifa Thompsona ( Corey  Raynolds), policajke Liv Baker (Elizabeth Bowen), vlasnice lokalnog bara i ispičuture, a nekada velike skijaške zvezde D’Arcy Bloom (Alice Wetterlund),  politički korektnog gradonačelnika milenijalca Hawthorne-a (Levi Fiehler) i njegovog desetogodišnjeg sina Maxa (Judah Prehn) koji zbog neke ljudske genetske anomalije jedini uspeva da vidi pravi, vanzemaljski izgled doktora Harryja. Upravo njihova potpuna normlanost daje dodatni šarm ovoj tv seriji.

Autori ove tv serije će na jedan veoma simpatičan, originalan i krajnje zabavan način kroz prizmu jednog poptunog stranca osvetliti neke od bazičnih ljudskih osobina i emocija. Sve ovo čini ovo ostvarenje kao jedno lako štivo za gledanje, što ni najmanje  ne umanjuje kvalitet već naprotiv čini ga poptuno jedinstvenim u paleti novijih tv ostvarenja uz pregršt potencijala za jednu dublju i bogatiju priču u narednim sezonama.

Preporuka

share

share