Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) [2021]

Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could N
HULU, Concordia Studio
Režija: 
Questlove
Scenario: 
Questlove
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
10
10

Ironija sudbine se poigrala, pa smo tako 50 godina nakon premijernih koncerata u Harlemu, dobili jedan od najznačajnijih i najboljih muzičkih dokumetaraca, ne ove godine, nego ikada. Ime filma je Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised).

1969. godina je ostala zapaćena po dva izuzetno značajna muzička događaja: prvi je čuveni Vudstok na istočnoj obali, a drugi je zloglasni Altamont, na zapadnoj obali amričkog kontinenta.

Treći, održan na dugo toplo leto 1969. godine u srcu Harlema u Maunt Moris Parku, biće bačen u podrumske arhive, sve dok ga Questlove ili Amir Tompson iz hip-hop sastava The Roots nije iskopao i 47 sata materijala pretvorio u 2 sata memorabilnog muzičkog užitka... i ne samo to, jer ovo nije samo film, već i važna istorijska lekcija.

Summer of Soul je bila ideja izvesnog salonskog pevača Tonija Lorensa, koji je uz veliku pomoć tadašnjeg republikanskog gradonačelnika Njujorka Džona Lindzija i nekoliko jakih sponzora uspeo da okupi impresivnu grupu afroameričkih i hispanoameričkih autora i sastava, prižajući tako nezaboravnu zabavu za desetine hiljada posetitelja skupa u Harlemu.

Napravljen je kvalitetan i audio i video zapis, ali će sav materijal ostati u senci leta ljubavi i festivala održanog stotinak milja severno od Njujorka, a glavni razlog je taj da je ivent bio previše Crn (Black) za ondašnje standarde i ukus televizijske publike.

Summer of Soul sadrži neke zaista impresivne performanse i umetnike onog vremena kao što su: Sly & the Family Stoe, Stevie Wonder, B.B. King, Mahalia Jackson, Nina Simone, Gladys Knight & the Pips, The Fifth Dimension, The Stable Singers, David Ruffin, kao i nastupe jazz i latino muzičara i sastava: Cal Tjader, Mongo Santamaria, Ray Baretto, Abbey Lincoln, Max Roach, Herbie Mann...

Teško izdvojiti memorabilne momente, ali srčano lupanje bubnjeva Stivija Vondera, žustro i emotivno treskanje po dirkama Nine Simone, fenomenlna interakcija Slaj Stouna i njegovog benda sa publikom, te potresan soul-gospel trenutak Mahalije Džekson i Mejvis Stejpl kao omaž pokojnome Martinu Luteru Kingu, samo su neki od hajlajta ovog izuzetnog dokumentarnog filma, koji automatski postaje deo obaveznog muzičkog vokabulara svakog poštenog i iskrenog ljubitelja istorije umetnosti.