The Sparks Brothers [2021]

The Sparks Brothers
The Sparks Brothers
Režija: 
Edgar Wright
Scenario: 
Edgar Wright
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
8.5
8

Britanski reditelj Edgar Rajt (Edgar Wright), poznat po filmovima Shaun of the Dead, Hot Fuzz i Baby Driver, odlučio se da godinu pandemije iskoristi za dokumentovanje materijala o radu braće Mael, koji stoje iza sastava Sparks.

The Spark Brothers je stilski prilično konvencionalan dokumentarac, što je neobično imajući u vidu dosadašnji rad Edgara Rajta, gde se ovaj autor uvek trudio da mu stilski pečat bude negde između Tarantina, Gaj Ričija i Vesa Andersona, pa se tako očekivalo malo više kreacije od sada već iskusnog Britanca.

Međutim, očigledno je Rajt veoma vezan za braću Mael, pa je u skladu da tim sentimentom napravio dostojan omaž svojim herojima iz mladosti... s apsolutnim pravom.

Braća Ron i Rasel su krenuli još početkom sedmadesetih sa ciničnim, visprenim i duhovitim tekstovima, ali i sa muzikom u okvirima Glam Roka i Proto-panka, koja je često korespondirala sa komplesnim pasažima na motivima klasične ili jazz-rok muzike.

Ta vrsta sofisticiranosti ubrzo će postati njihov trejdmark, ali i omča oko vrata njihove turbulentne diskografije i karijere pune uspona i padova.

Tranzicija sa Glam-roka u Synth-pop i Dance-rok uslediće 1979. godine albumom No. 1 in Heaven, gde su sarađivali sa čuvenim magom disko muzike Đorđom Moroderom, te će od tog trenutka Sparksi postati vrlo uticajan bend, pa će njihov saund nadahnuti Depeche Mode, Erasure, Yazoo, Pet Shop Boys i gomilu drugih bendova, koji će uglavnom na tom stilskom konceptu ostvariti i veći uspeh od benda koji im je bio muzički uzor.

Sparksi nisu odustajali i svaki put bi se posle padova vraćali još jači i spremniji da se hvataju u koštac sa modenim trendovima, stvarajući muziku i sa sastavom Franz Ferdinand.

The Sparks Brothers je film o posvećenosti i upornosti, ep o dugoročnoj delotvornosti ideja i omaž postojanosti i verovanju u sopstvene ideje i stavove, uprkos činjenici da se većina na prima na standardne mejnstrim zapise, pa je tako i mala pobeda autsajadera u odnosu na industrijalizaciju mašine zvane pop kultura.

Preporuka

share