My Salinger Year [2020]

My Salinger Year
Parallel Film Productions
Režija: 
Philippe Falardeau
Scenario: 
Philippe Falardeau and Joanna Smith Rakoff (based on the book by)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.5
8

Evo jednog inspiratnivog filma za sve kreativne persone ili one koji ispadaju iz repetitivnih standarda svakodnevice, one ljude koji se ne plaše da reskiraju i odrede prioritete.

My Salinger Year je rađen prema istoimenoj knjizi Džoane Rakof (Joanna Rakoff), i govori o njenom delu životu u Njujorku i radu u izdavačkoj kući, što joj je omogućilo kontakte sa legendarnim američkim piscem Lovca u raži Džeromom Dejvidom Selindžerom.

Iako su ti kontakti bili mahom telefonskog tipa, autor filma Filip Falardo (Philippe Falardeau) veštom kombinacijom vizuelnih i narativnih aspekata stvara svet nevidljivih autsajdera, koji putem pisama neguju iluziju kontakta sa umetnikom, drvenih enterijera, sepijastih tonova eksterijera i ceo jedan spektar sentimentalnih asocijacija, natuknica i aluzija na jesen u Njujorku.

Međutim, My Salinger Year je jedan potentan dramski uradak prilagođen negovanju teze da je važno ne traćiti uzaludno dane na poslove koji usisavaju energiju i pomeraju fokus sa kreativnog aspekta života, ma koliko ta osoba bila uspešna u tom poslu, naravno, sve pod uslovom da ta persona poseduje ozbiljan talenat podupret radom.

Falardoov film ne bi mogao biti uspešan da nije Margaret Kvoli (Margaret Qualley), koja sofisticiranom elegancijom iznosi lik mlade žene na životnom raskršću, čija profesionalna karijera ugrožava njen emotivni odnos sa partnerima, međutim, Falardo ne rasipa energiju na dramatizaciju tih odnosa, već diskretno daje prednost imaginaciji i šarmantno igra na kartu kvalitetne gradacije međuljudskih odnosa u firmi, koja je i sama na raskršću između čuvanja tradicije i rapidne modernizacije izdavaštva.

Rezultat je delo magičnih i sentamentalnih proporcija, koje odzvanja u ušima čulno i duhovno obdarenih ljudi, čije kreativne sposobnosti i inuticija umeju da vrednuju moć pisane reči i emotivne konekcije za vanvremenske tekovine.

Preporuka