The Trip [2021]

I onde dager
74 Entertainment
Režija: 
Tommy Wirkola
Scenario: 
Tommy Wirkola
Zemlja proizvodnje: 
Norway
Jezik: 
Norwegian
6.5
6

Norveško-švedski film The Trip, na norveškom I onde dager, u slobodnom i prigodnijem prevodu spram tematike na naš jezik U lošim danima, žanrovski je miks prilagođen evropskom tržištu, koje vazda potražuje naslove narativno naslonjene na filmove Kventina Tarantina i Gaj Ričija.

Tomi Virkola (Tommy Wirkola), autor poznat po horor serijalu Dead Snow, potpisuje The Trip, psihološki triler sa primesama crne komedije, začinjen brutalnim grafičkim rešenjima, što je sasvim u skladu sa Virkolinom stilski hororičnom agendom.

Za ovu priliku Virkola je u projekat uključio Noomi Rapase, iz serijala The Girl with the Dragon Tattoo, koja se pokazala kao odlično rešenje, i upario ju je sa ne tako uverljivim, ali pristojim Aksleom Henijem (Aksel Hennie), glumcem sa takođe zavidnom internacionalnom karijerom.

The Trip počinje prilično pretenciozno ekspozirajući priču o nefunkcionalnom bračnom paru, gde crnokomični narativni elementi nagoveštavaju obračun supružnika, gde se već u blagoj senci provlači i potencijalni tvist ili dodatni zaplet, što je i manje temeljnim posmatračima primetno, a bogami i iritantno, ne zbog rolleyes predvidljivosti, već zbog vređanja inteligencije posmatrača.

Međutim, već nakon pola sata, kao da Virkola umorio i rešio da nam pruži nešto potentniji diskurs, gde nije u rakursu samo brutalnost i izopačenost, već i tradicionalna ljudska egzistencijalna trulost, što je zabavno rešenje, jer autori mahom posežu za generičnim i konvencionalnim rešenjima, kako bi podilazili bioskopskoj publici.

Iako nam je Virkola generalno pružio pristojnu zabavu, The Trip nije film koji će duže odzvanjati u mislima gledalaca, jer autor nije isporučio barem mali tarantinovski segment po kojem ćemo mu priznati da osim što je vešt zanatlija, ima i umetničku drskost. 

Preporuka

share