Teenage Fanclub - Endless Arcade [2021]

Teenage Fanclub
Endless Arcade
Merge / 2021
7.8
7

Teenage Fanclub su od svog početka, negde krajem osamdesetih, imali jedan veoma zanimljiv način rada. Naime, svaki od trojice osnivača benda Norman Blake (vokal/gitara), Raymond McGinley (vokal/gitara) i Gerard Love (vokal/bas), doprinosili su poptuno jednako albumima i svaki od ove trojice imao je podjednak broj pesama. Kombinacija rada tri veoma kreativne osobe, dobprinela je veoma originalnom zvuku benda kao i njegovom uspehu. Gerard Love je 2018. godine napustio bend, tako da su sada Blake i McGuinley umesto po trećinu albuma, uradili po polovinu, tačnije svaki po 6 pesama.

Nakon odlaska Gerarda Love-a bendu se na klavijaturama pridružio velški muzičar Euros Childs, nekada član benda velškog benda Gorky’s Zygotic Mynci, Dave McGowan preuzeo je bas gitaru, dok je još od početka veka za bubnjevima Frances Macdonald.

Sam zvuk benda nije su ni malo promenio odlaskom Gerarda Lovea. Muzika Teenage Fanclub i dalje je satkana od lepih harmonija i melanholičnih melodija, karakterističnih za gitarsku pop muziku koju bend stvara od svog početka.

Da bend i dalje ima dara da stvori savršenu kombinaciju gitarskih melodija i vokalnih harmonija dokaz su pesme poput „Home“ ili „The Sun Won't Shine On Me“ uz napomenu da ova prva, sa svojih 7 minuta, ipak ima malo preduži instrumentalni deo u drugom delu pesme koji blago uvodi u monotoniju.