Pist Idiots – Idiocracy [2021]

Pist Idiots
Idiocracy
Space44 / 2021
9.2
9

Australijski pub-rock heroji Pist Idiots konačno su, nakon tri odlična EP-ja, predstavili svoj dugoočekivani debi album Idiocracy. Srednjoškolski drugari iz predgrađa Sidneja, koji su iz zezanja uzeli instrumente (kako bi imali opravdanje za ispijanje enomnih količina piva u garaži), uspeli su da od amaterske večeri u lokalnom pabu stignu do turneje sa aussie punk legendama Cosmic Psychos. Turneji je prethodilo kratkosvirajuće izdanje Pist Idiots iz 2017., a naredne godine su usledila dva, Princes i Ticker.   

Idiocracy je pank album radničke klase koji se, za razliku od nekih aktuelnih izdanja, ne bavi angažovanim temama, tj. ne bavi se njima direktno. Tačnije, većina pesama se bavi emocionalnim i finansijskim poteškoćama, dok postoje trenuci u kojima nam Idiotsi nonšarlantno tresnu brutalne globalne istine direktno u lice, kao na naslovnoj “Idiocracy”. Sve ovo izvedeno je na neposredan način, jer najjače pesme poput prve “Another Clown” ili “She Yells Jack” i “Juliette” su mamurne ispovesti, u kojima svako može da se prepozna. Tu su i tvrđe stvari: “Street Fighter”, sa mračnom post-punk melodijom,  nadrndana “Deadshit” koja pleše po površini meseca, kao i himnično- melodična “Screw”. “In The Red” je distopijska vožnja po pustinji dok “Blood Out Of The Sendstone” sonično demonstrira kako zvuči kada se cedi krv iz kamena.

Svojim prvim dugosvirajućim izdanjem Pist Idiots pokazuju da su mnogo više od lokalne  atrakcije, koja se zadovoljava jeftinim pripitim sprdanjem uz par piva u lokalnom pabu. Moćne bas linije, izgoreli glas i energični rifovi, uz sarkastične, ali ponekad i brutalno iskrene tekstove, čine ovu ploču, bez mnogo dileme, jednim od izdanja godine.

Preporuka