Station Eleven [2021]

Station Eleven
HBO Max / 2021
Scenario: 
Emily St. John Mandel, Sarah McCarron
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
9.2
9

Tema apokalipse ljudske civilizacije, ne samo da postaju veoma popularne od početka novog milenijuma, već sve više deluje da upravo živimo početak kraja sveta koga poznajemo. Razlozi za apokalipsu u raznim literarnim ili filmskim ostvarenjima su razni, od najezde zombija, napada vanzemaljaca, pa do onih realnih, poput udara asteroida, klimatskih promena, ili pandemije smrtonosnog virusa.

Ova poslednja, pandemija, upravo je tema mini tv serije “Station Eleven”, adaptacije veoma dobro prihvaćenog, istoimenog romana kanadske spisateljice Emily St. John Mandel.

Sve počinje na pozorišnoj premijeri Šekspirovog komada “King Lir” kada se u toku predestave na sceni, glavi glumac i velika zvezda Arthur Leander (Gael García Bernal) sruši i premine usled srčanog udara.

U sveopštem haosu koji nastane nakon pomenute predstave, sudbina spoji jednu osobu iz publike Jeevana Chaudharyja (Himesh Pattel) i desetogodišnju glumicu iz te predstave Kirsten (koju kao dete glumi Matilda Lawler, dok kao odraslu osobu Mackenzie Davis). Tokom katastrofičnih događaja te večeri, Kirsten ne uspe da se vrati kući, Jeevan od svoje sestre, doktorke, dobije upozorenje i savet da se zabarikadira u stanu kod svog brata Franka (Nabhaan Rizvan) jer virus koji se širi planetom je mutirao i daleko je opasniji od onoga što se može videti na medijima.

Preporuka