Hotel Mumbai [2018]

Hotel Mumbai
India Take One Productions / 2018
Režija: 
Anthony Maras
Scenario: 
John Collee, Anthony Maras
Zemlja proizvodnje: 
Australia, United States, United Kingdom, Singapore
Jezik: 
Hindi, English, Russian
9
9
Mumbai (nekadašnji Bombaj) je jedan od najvećih gradova na svetu i najveći grad u Indiji (oko 13 miliona stanovnika, mada je to i više) sa miksom vera (islam i hinduizam), običaja i kultura. Bio je meta velikih terorističkih napada u dva navrata, jednom je to bila podzemna železnica, a drugi put luksuzni hoteli. Film “Hotel Mumbai” zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na Taj Mahal Palace - luksuzni hotel u Mumbaiju. Kako ne bismo zaboravili taj napad i kako bismo se podsetili na ovaj stravični događaj, pobrinuo se australijski reditelj i scenarista Anthony Maras, kojem je ovo bio i debitantski dugometražni rediteljski rad.
 
Anthony Maras zasnovao je priču na intervjuima sa žrtvama ovog događaja (na osnovu onoga što su ispričali neki preživeli gosti i radnici koji su se zatekli u hotelu), i trudio se da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog napada. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je doživeo ovacije čak deset minuta nakon završetka. 
Novembra 26. godine 2008. deset naoružanih napadača stiglo je u Mumbai. Podeljeni u četiri grupe, počeli su krvavi pohod na grad. Životom su platile više od 166 osoba, koje su im se našle na putu. Iako je tog dana u Mumbaiju izvršeno nekoliko istovremenih terorističkih napada na nekoliko lokacija, glavni fokus je na napadu na raskošni hotel Taj Mahal, verovatno najluksuzniji resort u Indiji i omiljeno mesto okupljanja bogatih gostiju sa zapada.
 
Ono što je potpuno nestvarno je da u gradu od 13 miliona ljudi nije bilo specijalaca (nijedan, prosto neverovatno) i da se satima i satima moralo čekati da ekipa stigne iz 1400 kilometara udaljenog New Delhija. A dok su se specijalci vukli prema Mumbaiju, u hotelu je trajala talačka kriza, te su teroristi goste i hotelsko osoblje tamanili kao golubove.
 
Dev Patel (izuzetan glumac, blista i ovde) igra jednog od zaposlenih u hotelu, koji iznenada mora da postane spasilac svojih gostiju. Takođe, vidimo goste, druge radnike koji su odlučili da pobegnu sa lica mesta (ili pokušaju da pobegnu), kao i one koji su odlučili da ostanu, policiju, napadače, i porodice zatočenih koje sa strepnjom prate vesti o napadu, mole se i plaču.