The Wonder [2022]

The Wonder
Netflix / 2022
Režija: 
Sebastián Lelio
Scenario: 
Emma Donoghue, Sebastián Lelio, Alice Birch
Zemlja proizvodnje: 
Ireland / UK
Jezik: 
engleski
8.0
8

Od samog početka ima nešto čudno u misterioznoj drami čija se radnja odvija u irskoj provinciji 1862. godine. Odmah u uvodnoj sceni Čileanac Sebastian Lelio koji je svojoj zemlji prije nekoliko godina donio prvog Oscara s "A Fantastic Woman" vodi nas u filmski studio dok naratorica govori da mi možda gledamo film i svjesni smo da je to fikcija, no likovi zato vjeruju u svoje postojanje i svoje postupanje. Moderni filmski set odjednom se pretvara u povijesnu dramu smještenu u onu siromašnu, blatnjavu, bijednu i gladnu ruralnu Irsku u koju se zaputila engleska medicinska sestra Elizabeth Wright (Florence Pugh). Služila je ona za vrijeme krimskog rata, a u međuvremenu je ostala bez muža i malenog djeteta. Njen je zadatak u Irskoj promatrati 11-godišnju djevojčicu Annu O'Donnell čija obitelj tvrdi da mala već četiri mjeseca nije jela, a i dalje je potpuno zdrava.

Lokalna zajednica već je spremna djevojčicu proglasiti sveticom, a ono što se njoj događa čudom, no engleska medicinska sestra od samog početka je skeptična pošto je nešto takvo nemoguće. Ona i jedna časna sestra dobile su tako zadatak pratiti što djevojčica radi, praviti zabilješke i nakon nekog vremena izvijestiti vijeće sastavljeno od lokalnog liječnika, seoskog župnika, seoskog starješine i zemljoposjednika na čijoj zemlji Annina obitelj živi. Elizabeth je sigurna da ono što se tvrdi ne može biti istina, a ova mračna, stilizirana kombinacija drame i trilera koja ugođajem pomalo podsjeća na "Egzorcista" istražuje konflikt između činjenica i znanosti s jedne te slijepog vjerovanja i religije s druge strane.

I to u periodu kada je dominantna bila uloga onog drugog i kada su ljudi iz ovih ili onih razloga sve i svašta voljeli pripisivati nadnaravnom i proglašavati čudima. Moglo bi se ovu sporovoznu i enigmatičnu misterioznu dramu nazvati i malim udžbenikom o tome kako su nastajali sveci i svetice. No, problem je što netko da bi postao svecem obično mora umrijeti patničkom smrti, a Elizabeth ne želi da se to dogodi Anni i svjesna je da svi priželjkuju čudo iako je očito da se radi o nečem drugom. Naravno da se iza svega tu skriva nešto mračno i opako, a baš takav je i ugođaj ove kvalitetne period drame, kao i glazba Matthewa Herberta. S obzirom na vlastitu životnu priču i osobne tragedije koje je i sama prošla, Elizabeth ne želi dopustiti da djevojčica skonča zbog fanatizma i nečijih suludih ideja.

Inače, tijekom viktorijanskog doba u Velikoj Britaniji fenomen djevojčica koje poste i nije bio tako rijedak i svako malo ondje su se pojavljivali slučajevi poput ovog u kojima su predadolescentice izdržavale dugi period bez hrane. Film je to koji na sjajan način prikazuje taj još uvijek primitivni, zatucani svijet kojim je dominantna bila religija i slijepo vjerovanje. Sjajna je i Pugh kao mlada žena koja će relativno brzo shvatiti što se zapravo događa i koja će postajati sve bijesnija i očajnija jer ne može ništa promijeniti. Kada odbije slijediti zadani narativ, neće trebati proći puno vremena kako bi je se proglasilo nestručnom, neznalicom, a počet će se potencirati i činjenica da je ona Engleskinja koja ne želi dobro Irskoj.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost

Preporuka

share