Alvvays - Blue Rev [2022]

Alvvays
Blue Rev
Polyvinyl / 2022
10
10

Nakon dva veoma dobra albuma “Alvvays” (2014) i “Antisocialities” (2017), kanadski bend Alvvays zaslužili su meste veoma cenjenog i omiljenog benda među ljubiteljima indie pop scene, te je njihovo ime stavljano u istoj ravni sa velikanima pravca poput Teenage Funclub, Belle & Sebastian ili Camera Obscura.

Potpuno neočekivano Alvvays su nestali na gotovo 5 godina, što na žalost i nije bila njihova krivica. Molly Rankin (vokal/giara) i Alex O’Hanley (gitara) su krenuli sa komponovanjem pesama još 2017, godine a zatim je usledio niz pehova. Prvo je obijen stan Molly Rankin i iz njega su između ostalog nestali svi demo snimci koje su njih dvoje pripremili. Zatim je mesto na kome probaju poplavljeno te su jedva uspeli da spasu svoju opremu i ubrzo nakon toga ostali su bez cele ritam sekcije, jer je bend napustio jedan od osnivača Brian Murphy.  Njihova zamena pronađena je u Sheridan Riley (bubanj) i Abbey Blackwell (bas), te je sa njih dvoje kompletirana konačna postava u kojoj je još i Kerry MacLellan (klavijature), koja je sa bendom od osnivanja. I na kraju, povrh svega usledila je pandemija, te je bend tek ove godine ušao u studio i snimio ovogodišnji, njihov treći album „Blue Rev“ sa Shawn Everettom kao ko-producentom, pored Rankinove i O’Hanley-a.

Alvvays su dokazali sa prva dva da umeju da snime veoma dobre albume, ali sam imao utisak da oni ipak ne mogu da isporuče album koji će biti brilijantan. Iako su singlovi koje su Alvvays podelili tokom leta nagoveštavali još jedan dobar album, slušajući ga konačno, kao celinu, ujedno sam bio u neverici i poptunom oduševljenju onim što čujem jer „Blue Rev“ je upravo brilijantan album.

Dva prethodna albuma su bili tipični primeri indie pop albuma, lepe gitarske melodije i melanholija, malo buntovne energije i puno nostalgije, prelep vokal Molly Rankin u centru svega i naravno sve to ispeglano i ispolirano produkcijom.

Pred početak snimanja ovog albuma Shawt Everret (koji iza sebe ima gomilu Grammy i Juno nagrada, i sarađivao je sa velikim muzičarima i bendovima poput The War on Drugs, Belle & Sebastian, Big Thief, Kurt Vileom, Beckom ...) tražio je od benda da mu u studiju, uživo dva puta za redom, odsviraju ceo album, od početka do kraja, onako kako bi ga svirali na živim nastupima, a onda je pokušao i više nego uspeo da taj zvuk i tu energiju prenese i na snimak u studiju.