Wildflower [2022]

Wildflower
eOne / 2022
Režija: 
Matt Smukler
Scenario: 
Jana Savage, Matt Smukler
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
engleski
6.5
6

Humornom coming-of-age dramom o tinejdžerici koja je prisiljena brinuti za svoje mentalno potkapacitirane roditelje predstavio se na festivalu u Torontu američki filmaš Matt Smukler. "Wildlfower" se naziva i njegov kratki film snimljen koju godinu ranije u kojem je obrađivao istu temu, navodno motiviranu stvarnim događajima i stvarnim ljudima, a iako je za dugometražnu verziju uspio okupiti zbilja respektabilnu glumačku ekipu, bilo je to ipak nekako osrednje. I to je prava šteta jer početak "Divljeg cvijeta" je zbilja obećavao i činilo se da bi mogla to biti jedna od onih neočekivanih indie poslastica, simpatična i iznenađujuće duhovita humorna drama koja se ipak vrlo brzo dosta potrošila i utopila u klišejima, sladunjavosti i pretjeranom propovjedanju.

Glavna protagonistica je 17-godišnjakinja Bea (Kiernan Shipka) i ona svoju životnu priču iznosi u trenucima dok leži u komi. I ne znamo u početku što joj se dogodilo, a oko njenog bolničkog kreveta okupila se uža i šira rodbina, zabrinuta zbog nje, no opet nekako međusobno posvađana. Dok maturantica Bea leži u komi upoznaje nas sa svojim roditeljima, ocem Derekom (Dash Milok) i mamom Sharon (autistična glumica Samantha Hyde). 

I dok je Sharon od rođenja u autističnom spektru i na razini je djeteta, Derek je kao dječak doživio nesreću u kojoj mu je oštećen mozak te je i on i dalje na razini devetogodišnjaka. Na užas svojih roditelja, Derek i Sharon su se vjenčali, pobjegli od kuće i dobili dijete koje ne samo da nije mentalno potkapacitirano, već je Bea (pravog imena Bambi koje joj je nadjenula majka pošto joj je to najdraži lik iz crtića) inteligentna, talentirana i sposobna djevojka.

U kratkim crtama saznajemo njeno odrastanje i kako se ona vrlo rano morala početi brinuti za svoje roditelje, a sada je pri završetku srednje škole, nude joj se razne opcije za fakultet, no ona se ne usuđuje ostaviti same svoje roditelje. Popratna ekipa je također kvalitetne te su Beaine bake Jean Smart i Jacki Weaver, djed joj je Brad Garrett, najpoznatiji kao Rayov brat iz humoristične serije "Svi vole Raymonda". Beaina tetka i Sharonina sestra je Alexandra Daddario koja je stalno pretjerano zabrinuta za nećakinju, a pomalo cijele ove okolnosti podsjećaju na puno uspješniji i bolji film odnosno "CODA" Sian Heder. Ondje je glavna protagonistica također gotovo bila zarobljena među roditelji koja nije mogla bez nje, a to joj je istovremeno bio i svojevrsni izgovor da pokuša izaći iz zone komfora koju je stvorila i pokuša ostvariti nešto više.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share
share